Reşit Galip'in milliyetçilik anlayışı
Reşit Galip's nationalism understanding
  1. Tez No: 357407
  2. Yazar: ALİ ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Fransız Devrimi, Osmanlı İmparatorluğu, Kemalizm, Reşit Galip, Nationalism, French Revolution, Ottoman Emperior, Kemalizm, Reşit Galip
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Fransız ihtilali sonrasında ortaya çıkan milliyetçilik akımı feodaliteden sonra gelen ve halkçı bir ideolojidir. Ulusçuluk burjuva toplumunun eseridir ve ilk kez batı Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Başka toplumlarda ise toplumlarını çağdaşlaştırmak isteyenlerin ideolojisi olmuştur. Yeni kurulan Türk devleti de çağdaşlaşmak amacıyla yönünü ulusçuluğa çevirmiştir. Ulusçulukta sınıfa bakılmaksızın halkın birliği ve bu birliğin başka uluslara göre taşıdığı farklılıklar vurgulanır bu uğurda ortak dil, ortak din, ortak ilke gibi bazı somut unsurlara başvurulur. Bu unsurların Türkiye'ye yansıması ise eğitim alanındaki yeniliklerden siyasi reformlara, sağlık alanındaki düzenlemelerden sosyal örgütlenmeler gibi her alanda kendini gösterir. Cumhuriyetin kurulması sonrasında Osmanlıcılık, İslamcılık ve Turancılık akımları karşısında Türk ulusçuluğu resmi bir ideoloji olarak benimsenmiştir. Türk milliyetçiliği, Türk benliğini oluşturacak ve gelecek kuşaklar gözünde onurlu bir amaç olacaktır. Reşit Galip ulusal davanın uygarlık yarışında yitirilen zamanı yakalamak olduğunu düşünmekte ve bu yarışta yavaş yavaş ilerlemek yerine yapılacak olan inkılaplarla ulaşılabileceğini düşünmektedir. Atatürk'le tanıştıktan sonra Reşit Galip'in hayatında önemli değişikler meydana gelmiştir. Antropoloji alanından tarih alanına birçok çalışma yürütmüş olan Reşit Galip devletin kurumlarında; milli eğitim bakanlığı, İstiklal Mahkemeleri, Halkevleri, Türk Tarih Kurumu gibi kurumlarda görev almıştır. Böylelikle Reşit Galip'in düşünceleri, resmi kurumların oluşturulmasında ve çalışmalarında etkili olmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
Nationalist movement is a democratic ideology that occurred after the French Revolution and feudality. Bourgeois society caused nationalism and occurred in Europe for the first time. In the other societies, it has become the ideology of the ones acting to modernize their societies. The just founded Turkish State has taken the path of nationalism to be a modern country. In nationalism, unity of the people and the differences of this unity from the others are stressed. For this aim, some concrete principles such as common language, common religion and common principle are taken as the guiding attitudes. The reflection of these components has affected the areas from reforms in education to political reforms, from regulations in health system to social organizations. Turkish nationalism was accepted as the formal ideology against Ottomanism, Islamism and Turanism after the foundation of Turkish Republic. Creating the consciousness of being Turk and putting it as an honorable aim for the future generations are the demands that Turkish Republic has from Turkish nationalism. Resit Galip thought that national aims are the only way to seize the time lost in the World getting modern day by day. And, he thought that this aim can be realized by making revolutions instead of progressing slowly. After meeting Atatürk, important changes occurred in Reşit Galip's life. Reşit Galip performed studies in many areas from anthropology to history and had many duties in the institutions of Turkish Republic including ministry of national education, İstiklal courts, People House, Turkish History institution. In this way, Reşit Galip's ideas have become effective in creating formal institutions and in theirs works.