Doğu Anadolu araştırmaları ışığında Horasan bölgesi keramiklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Horasan region's ceramics in the light of Eastern Anatolia studies
- Tez No: 357408
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu, Horasan, Daiaeni/ Diauehi, Urartu, Keramik, Çanak- Çömlek, Eastern Anatolia, Horasan, Daiaeni/ Diauehi, Urartian, Ceramic, Potery
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Anadolu, konumu, yeryüzü şekilleri, verimli ovaları, su kaynakları, iklimi ve zengin bitki örtüsü özellikleri sebebiyle Eskiçağlardan bu yana birçok topluluk tarafından iskân edilmiştir. Anadolu?nun en yüksek bölgesi olması sebebiyle Eskiçağlarda ?Yüksek Ülke? adını alan Doğu Anadolu da aynı özellikleri taşımaktadır. Araştırma sahamızı oluşturan Horasan, Erzurum İli?nin 85 km. doğusunda bulunmaktadır. Bölge, Aras nehri ve kollarının suladığı bir ovada, askeri ve ticari yolların geçiş noktasında bulunmaktadır. Doğu Anadolu Yüzey Araştırmaları Projesi (DYAP ) kapsamında elde edilen keramik verilerinin değerlendirilmesiyle birlikte bölge Eskiçağının aydınlatılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Because of its location, landforms, fertile plains, water springs, climate and substantial plants, Anatolia has been settled by many communities since prehistoric times. The Eastern Anatolia Region, which was called 'High Country' in the prehistoric times, has the same features thanks to being the highest region of Anatolia. Horasan, our research area, is located on 85 km eastern of Erzurum. The region is on a plain which is irrigated by Aras river and a transit point of military roads and trade routes. It is aimed to contribute to enlightening the prehistory of the region by evaluating of the stoneware data obtained within the scope of The Eastern Anatolia Surface Exploration Project.