Amasya Osmanlı camilerinde bulunan taş bezemeler
Ottoman mosques stone embellishment in Amasya
  1. Tez No: 357416
  2. Yazar: FERRAH TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN KARADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Amasya, Osmanlı, Taş bezemeler, Amasya, Ottoman, Stone Embellishment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Güzel Sanatlar ilimlerinin en üst seviyeye ulaştığı devirlerde ortaya konmuş olan Osmanlı mimarisinin güzel ve büyük yapılarına dikkatle bakıldığı zaman, insan düşünce ve hayallerinin görünen eserleri olan bu yapılarda hususi bir mimari tarzı uygulandığı görülür. Mimari yapılarda uygulanmış olan mimari usulleri, milletlerin ve toplulukların düşünce ve hissiyatını gösteren kendine has hususi yapı usulleriyle yapılmış, hayranlık uyandıran büyük ve güzel yapılar bulunmaktadır. Arapların büyük mimari yapıları kendilerinin arayıp bularak ortaya koydukları şekli gösterir. Osmanlı mimari yapılarının Önde gelen özellikleri ise hoş görünümleri ile beraber heybetli bir görünüme sahip oluşlarıdır. Bu nedenle sadece biz Türklerin değil yerli yabancı herkesin beğenisini ve hayranlığım kazanmıştır bu devasa sanat eserlerimiz. Beş asır boyunca Osmanlı Türklerinin hakimiyeti altında kalan Balkanlarda, 14 ve 15. Yüzyıllarda yoğun bir imar faaliyetine girişilmiş ve Osmanlı Türk mimarisine ait mimari eserler verilmeye başlanmıştır. Mevcut şehirler yeni bir anlayışla imar edilirken diğer yandan yeni şehirler ve yerleşim merkezleri kurulmuştur. ،Bir cami ve onun etrafında kümelenen kültürel, sosyal ve iktisadi kuruluşların oluşturduğu؛ külliyeler mahalleler ise şehirleri meydana getirmiştir. Bu çerçevede şehir merkezleri, cami mescit, tekke, zaviye ve türbe gibi dini yapılar; han, bedesten, kervansaray, arasta ve çarşı gibi ticari yapılar; imaret, hamam, köprü, su kemeri, çeşme ve saat kulesi gibi sosyal yapılar; mektep, medrese ve kütüphane gibi eğitim yapıları; kale, kule-ocak, burç ve tabyalar gibi askeri yapılarla donatılmıştır. Böylece bölgeye 'yeni bir medeniyet' getirilmiştir. Balkanlardaki Türk yapıları plan, hacim biçimlenişi, kullanılan malzeme ve teknik, cephe düzeni ve süsleme bakımından Osmanlı Türk mimarisinin bir parçasını oluşturmaktadır. Balkan ülkelerindeki Türk eserleri, çoğunlukla Erken ve Klasik Dönem Osmanlı Mimarisinin Özelliklerini taşırken, Anadolu'daki çağdaşı olan yapılarla birçok bakımdan ortak ve benzer özelliklere sahiplerdir. Osmanlı mimarisinde çok önemli bir yere sahip olan camiler belli başlı özelliklere sahiptir. Plan tipleri, kubbe, minare, pandantif, payanda ve Türk üçgeni gibi yapı elemanlarının Rûmilerle süsleme, bezeme, çini ve hat sanatları da bu özelliklerden bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
Fine Art sciences has reached the highest level of Ottoman architecture, nice and big structures are set out in revs when you look carefully, the Dumil of the human mind and dreams, which appears in a special architectural style of the buildings is applied. Architectural design procedures are applied to buildings, communities, nations and procedures of thought and sentiment which has been building its own private, large and beautiful buildings are aweinspiring. Put forward by finding the shape of the Arabs call themselves shows great architectural structures. Ottoman architectural structures, with delightful views of the premier properties characterized by having an imposing appearance. Therefore, not only we Turks have gained the admiration of domestic and foreign, and this huge art Dumil which appeal to everyone. For five centuries, remaining under the rule of the Ottoman Turks in the Balkans, 14 and 15 Centuries of intense development activity undertaken and architectural monuments of Ottoman Turkish architecture has been given. While building a new understanding of the existing cities, new towns and settlements on the other hand has been established. 'Clustered around a mosque and its cultural, social and economic institutions created' complexes in the cities has created neighborhoods. In this context, the city center, mosque, mosques, dervish lodges and shrines, such as religious buildings, inns, bazaars, caravanserais, commercial buildings, such as marketplaces and marketplace, hospices, baths, bridges, aqueducts, fountains, and social structures, such as the clock tower, school, schools and educational buildings such as libraries, castle, tower-January, the military structures such as towers and equipped with bastions. Thus, the region 'new civilization' was introduced. Turkey in the Balkans plan structures, the formation of the volume of the materials used and the technical, in terms of ornamental facade layout and forms part of the Ottoman Turkish architecture. Turkish Dumil of the Balkan countries, mostly early and classical Ottoman architecture traits common in Anatolia and in many ways the contemporary structures have the similar characteristics. Has a very important place in Ottoman architecture, the mosque's main features. Plan types, domes, minarets, pendant, stanchion and Turkey, as well as structural elements, such as the triangle ornament, decoration, ceramic arts, and with rûmis some of the features.