Spor müsabakalarında sporcuların yaralanmasından ve ölmesinden kaynaklanan hukukuki sorumluluk
Civi̇l liabi̇lity arising from the death and injuries of athletes in sports competitions
- Tez No: 357417
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Spor Hukuku, Spor, Sporcu, Haksız Fiil, Kabul Edilen Risk, Hakem, Antrenör, Seyirci, Sports Law (lex Sportiva), Sport, Athlete, Torts, Assuption of the Risk, Referee, Coach, Spectatör
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu tezin amacı, spor müsabakalarında sporcuların yaralanması ve ölmesi halinde meydana gelen zararlardan dolayı sorumluluğun ilkelerini belirlemektir. Sporcuların birbirlerine karşı fiilleri inceleme konusu yapılmış olup, bu fiillerin hangi şartlar altında hukuki sorumluluğu doğuracağı tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, sporcuların ölmesinden ve yaralanmasından kaynaklanan zarardan dolayı kimlerin hukuken sorumlu olduğu ve şartları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sporcuların ölmesinden ve yaralanmasından kaynaklanan hukuki sorumluluğunun esas alındığı bu çalışmamızda, hukuki sorumluluğun kurulmasında ve meydana gelen zararın tazmininde haksız fiile ilişkin genel esaslardan ayrı bir takım özelliklerin olduğu saptanmıştır. Hukuk düzenince belirli bir hareket serbestîsinin tanındığı spor müsabakalarında, hukuka aykırı her fiil hukuki sorumluluğu doğurmayacaktır. Hukuka aykırılığı ortadan kaldıran bir sebep ve/veya kabul edilen riskin varlığında hukuki sorumluluk gündeme gelmeyecektir. Ayrıca, haksız fiile ilişkin genel ilkelerden farklı olarak, spor müsabakalarında sporcunun kusuru da ayrı bir takım özellikler barındırmaktadır. Basit, düşüncesiz hareketlerle oyun kurallarının aşılması sonucu oluşan zararların, zarar gören tarafından talep edilemeyeceği esası getirilerek kusurun sübjektifleştirildiğini görmekteyiz. İhmalin tespitinde oyun kuralları esas alınır. Ancak, bir meslek olarak icra edilen sporlarda dahi, müsabakanın vermiş olduğu yorgunluk, heyecan gibi sebepler neticesinde sporcunun dikkatsiz davranışı sonucu oluşan zarardan dolayı sporcu sorumlu olmayacaktır
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to specify the principles of responsibility due to the damages cawed to injury or death for athletes in sport competitions. The actions of athletes against each other have been under examination and it has been identified that these actions lead to legal responsibility under which conditions. In addition, athletes who are legally responsible for damage resulting from death and injury, and conditions that will be observed. In this study which was based on legal resposibility arising from the death and injuriy of athletes, it has been indetified a number of features in the establishment of legal responsibility and except from general bases related to tort in the clams of damage. According to the rule of law, in sport competitions recognized a certaing freedom of movemet, every unlawful act will not cause legal responsibility. In the presence of a a reason extinquishing unlawfulness and accepted risk, legal responsibility will not come into question. Also, as distinct from general principles about unlawful act, in sport competitions foul of the athlete contains a number of seperate features. We see that the defect is made subjective by being brougght to basis of damages occuring as a result of exceeding of game rules with reckless disregard movements will not be demonded by damages person. In determination of negligence the game rules are taken basic. But in also sprots made as a job, in the result of the reasons such as tiredness and excitement caused by competition athlete will not responsible for the damage occring as a result of his reckless disregard behaviour.