Kahramanmaraş geleneksel giyim kuşamında görülen kadın tepelikleri, başlıkları ve fesler
Women headdress and fes of traditional women costumes in Kahramanmaras
- Tez No: 357426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRİ SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Kadın Başlıkları, Kadın Tepelikleri, geleneksel giysiler, Women Headdress and Fes of Tradıtıonal Women Costumes ın Kahramanmaras
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırmanın amacı, geçmişten günümüze Türk kültüründe önemli bir yer tutan kadın başlıkları ve baş bağlama biçimlerinin incelenmesidir. Hem Kahramanmaraş ilinde ve il müzesinde bulunan kadın başlıklarının hem de günümüzde bulunan başlık örneklerinin model, teknik ve yöresel özelliklerinin belgelenip yazılı hale getirilerek ortaya konmasıdır. Başlıklar, ait oldukları toplumlarla ilgili birçok bilgi verir. Günümüzde kadın başlıkları ve baş bağlama biçimleri eski değerini yitirse de, bazı yörelerimizde hala varlığını az da olsa sürdürdüğü görülmektedir. Bu noktadan hareketle yapılan çalışmada Kahramanmaraş ilinde geleneksel giyim kuşam ve giyimin en önemli unsuru olan başlıkların yapısal ve teknik analizleri sonucunda eksikliklerin olduğu tespit edilmiş, dolaysıyla bu konuda bir kaynak oluşturulması hedeflenmiştir. Kahramanmaraş ili gelenek ve görenekleri araştırılarak, yerel giysilerde başa takılanlar hakkında bilgiler toplanmıştır. Araştırma dört bölümden meydana gelmekte olup birinci bölümde geleneksel giyim kuşam tarihi hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise geleneksel kadın giyiminde başlıklar ve başlık tarihi yer almaktadır Üçüncü bölümde Kahramanmaraş ili geleneksel giysileri ve başlıkları yer almakta, dördüncü ve son bölümde ise il müzesinde bulunan başlık örnekleri değerlendirilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is investigating the women headdress and the binding of the head form that holds an important place in Turkish culture from past to present and documenting the models, techniques and local features of the women headdress both in Kahramanmaras and the provincial museum and today's headdress samples. Women headdress gives a lot of information about the society they belong to. Although women headdress and headscarves seems to lose its former value, it is stil possible to see its examples in some parts of our country. From this point of view, it is stated that headdress, as the most important element of traditional apparel and clothing in Kahramanmaras, has some deficiencies identified by structural and technical analysis; therefore, creating a source on this issue is aimed. Kahramanmaras customs and traditions have been investigated and information has been collected on what attached to the head as a part of local garment. The study has four main parts. In the first part, a general information about the history of traditional apparel is outlined. Second part is on headdress in women's traditional clothing and the history of headdress. Kahramanmaras's traditional clothes and headdresses are in the third part. And finally in the fourth part, the study has been completed by assessing the headdress samples found in the provincial museum