Şanlıurfa ve ilçelerinde geleneksel giyim kuşam
Traditional costums of Şanlıurfa and environment
- Tez No: 357425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRİ SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel kıyafet, şekil, estetik, Traditional clothing, form, aesthetic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kültür değerlerimizden biri olan geleneksel kıyafetlerimiz, geçmişimizi günümüze bağlayan önemli kaynaklardan biridir. Fakat bu kültürel değerimiz gün geçtikçe önemini kaybetmektedir. Şanlıurfa ve ilçelerinin geleneksel kıyafetleri tek tek incelenerek renk, desen, şekil gibi teknik ve estetik özellikleri belirlenerek bu giysilerin yok olmasını önlenmek amacıyla inceleme altına aldığımız bu çalışma iki bölümde değerlendirilmiştir. Birinci bölümde Türk giyim kuşamı hakkında kısa bilgiden sonra, Şanlıurfa İlçelerinin giyim kuşamı üç başlık altında incelenmiştir. İkinci bölümde ise; Şanlıurfa merkezde giyilen geleneksel kıyafetler tek tek anlatılmış, teorik bilginin yanı sıra fotoğraflarla konu aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The traditional clothing, one of our cultural values, is one of the most important sources which connects past to present. But unfortunately such cultural values lose their importance every day. In the present study on the traditional clothing in Şanlıurfa and its counties, the regional clothing are evaluated according to their technical and aesthetic features as form, color and decoration. The study which aims at preserving and recording of the clothing consists of two parts. In the first part the clothing in Şanlıurfa and its counties are examined under three titles following a short introduction on traditional Turkish clothing. In the second part, the traditional clothing in the city center of Şanlıurfa is presented one by one and the issue is explained by photos besides theoretical information.