Karaz'lı İsmail Hakkı Bey Divançesinde tasavvufî kavramlar
The sufistic concepts in diwan of İsmail Hakki Bey from Karaz
  1. Tez No: 357448
  2. Yazar: MUTLU ERZİNCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Divan, Erzurum, İsmail Hakkı Bey, Kadirî, Kolağası Ali Rıza Bey, Şettarî, Tasavvuf, İsmail Hakkı Bey (Sir), Erzurum, Tasawwuf, Diwan, Shattariyya/ Şettarîye, Qadiriyya/Kadirîyye, Military personality (Kolağası) Ali Rıza
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
İsmail Hakkı Bey (1875-1945) Erzurum'un merkez köylerinden biri olan Karaz (Kahramanlar) Köyünde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Tahsilini-Hasankale müftülüğü de yapan Bayburt'lu Müderris Cafer Efendi ve Yetim Hoca na-mıyla meşhur Mustafa Zihni Efendi'de yapmıştır. Tasavvufî eğitimini ise aynı zamanda dayısı olan Kadirî, Şettarî şeyhi Kolağası Ali Rıza Efendi'den almıştır. İsmail Hakkı Bey'in tasavvufî içerikli iki eseri vardır. Bu eserlerinden ilki Divan'ıdır. Divançede edepnâme, hakikatnâme, aşknâme ve tasavvufnâme adlarını taşıyan dört kısa mesnevisi ile birlikte yaklaşık seksen şiiri yer almaktadır. Diğer bir eseri de Necatü'l-İnsan'dır. Bu eser dinî-tasavvufî ağırlıklı bir eserdir. Tasavvufî öğeleri ele alan bu eserde nesir anlatım kullanılmakla birlikte yer yer manzum anlatıma da başvurulmuştur. Bu çalışmada İsmail Hakkı Bey'in Divanındaki tasavvufî kavramlar tespit edilerek izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
İsmail Hakkı Bey (Sir) was born in one of the central village of Erzurum city namely called Karaz (Kahramanlar) and he lived between (1875-1945). His family was very wealthy. He studied religious scienses (Ulum al-diniyyah and tasawwuf) and sufism privately through his military personality (Kolağası) uncle and head of two islamic sect of sufi way called Shattariyya/Şettarîye and qadiriyya/Kadirîyye. İsmail Hakkı Bey (Sir) has got two mystical books. One of them was islamic folk literature (Dîwan) book which has four chapters namely a) Edepname (mystic attitudes) b)Hakikatname (divine truth) c) Aşkname (divine love) d) Tasavvufname (knowledge of islamic mystisizm). Each chapter of this diwan called mesnevi/mathnawi and has got eighty poems. His second book is about salvation of human (Necât'ul insan). This work is also religious- mystical/sufi book. Generally, it gives us about islamic mystic/sufi information. Time to time this work also has been written in poetric/manzum way. Mystical Concepts are studied in detail and evaluated carefully in this humble master thesis.