Bireysel kredi talebini etkileyen faktörler (Erzurum örneği)
Factors that affect consumer credit demand (Case of Erzurum)
  1. Tez No: 357447
  2. Yazar: ARİF ÇİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. E. MUHSİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Kredi, Tüketici Kredisi, Kredi Kartı, Hanehalkı Borçlanması, Lojistik Regresyon, Personal Loan, Consumer Credit, Credit Card, Household Indebtedness, Logistics Regression
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Türkiye'de son yirmi yılda yaygınlaşan bireysel kredi kullanımı, hanehalkının finansal kesime olan borcundaki artışını da beraberinde getirmiştir. Artan hanehalkı borçlanması, sosyal ve ekonomik yönden çeşitli riskler içermektedir. İyi yönetilmeyen hanehalkı borçlanması bir taraftan talep ve finansal kuruluşların bilançosu kanalıyla ekonomiyi etkilerken, diğer taraftan bireylerin sosyal çevresinde güven ve itibar kaybına uğramasına neden olmaktadır. Bu açıdan artan hanehalkı borçlanmasında, olası risklerin tahmini ve yönetimi için bireysel kredi talebini etkileyen faktörlerin tespiti önem kazanmaktadır. Erzurum'da bireysel talebini etkileyen faktörlerin tespit edilmesi amacıyla hazırlanan bu çalışmada; öncelikle bireysel kredi ve bireysel kredi çeşitleri incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde ise bireysel kredi kullanımının yoğun olduğu Erzurum'da anket çalışması uygulanmıştır. Anket verilerinin analizi için Eviews programı aracılığıyla lojistik regresyon modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; yaş, cinsiyet, medeni durum, ailedeki kişi sayısı, varlık birikimi gibi faktörler bireysel kredi kullanımını etkilemezken, bireylerin başka bir kaynaktan borçlanabilmesi, faizlerin yüksek bulunması, dini kaygılarla kredi kullanımının tercih edilmemesi, kredi kullanarak peşin mal ve hizmet alımından yararlanma isteği, hanehalkı içinde karar alma sürecinde etkin olan bireylerin eğitim durumu ve hanehalkının gelecek gelir beklentisinin bireysel kredi kullanım davranışını etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The personal loan utilization which became in recent twenty years period of time in Turkey brought with the increase in the debt of the household to the finansal section. Increasing household indebtedness contains various risks both socially and economically. Household indebtedness which could not be maneged properly not only influence the economy through the balance sheet of the demand and balance sheet of the financial institutions but also causes the loss of confidence and consideration of the factors affecting the personal loan demand is important for the estimation and management of the potential risks. In this study which is prepared fort he purpose of determining the factors affecting the personal loan utilization in Erzurum; first of personal loans and types of personal loans are examined in Turkey. In the application section of the study, the survey study is applied in Erzurum which is there provices with the most intensive personal loan utilization. The logistics regression model is used through Eviews program fort he analysis of the survey data. According to the analysis results; while the factors such as age, gender, marital status, number of family members, asset accumulation, settlement place do not affect the personal loan utilization, it is seen that getting indebted by the individuals from another source, high interest rates, not preferring to be credit usage due to the religious concems, request of benefiting from the commodity and service purchase in advance by means of utulizing credits, educational status of the individuals who are effective in the decision making process and the future income expectation of the household affect the personal loan utilization behavior.