Muhasebe denetiminde analitik inceleme prosedürlerleri ve bir uygulama
Analitical prosedure and practical example in auditing
- Tez No: 357453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Auditing, Benford, Analitical Prosedure
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde ulusal ve uluslararası ilişkilerin arttırılması ve ülkelerin gelişmesi için, para ve finansal piyasaların güvenli ve etkin çalışması yatırımcılar açısından son derece önemlidir. Yatırımcılar kendi sermayelerini ve kârlarını korumak için finansal piyasaların ne kadar güvenli ve sağlam olduğuna dikkat etmektedirler. Devlet ve kamu kuruluşları ise işletmelerin sunduğu finansal verilere göre kendi kararlarını almaktadırlar. Bu konumda işletme yöneticileri ve işletme tarafları (yatırımcılar, vergi daireleri v.b.) arasında çıkar çatışma söz konusudur. Bunun için mali tablolar verilerinin güvenilirliği ilgili taraflar açısından önemsenmektedir. Böylece bağımsız denetimin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada denetçilerin kamuya sunduğu görüşün objektif ve güvenilir olmasında etkili olan analitik inceleme prosedürlerinin kullanması ve denetim sürecindeki önemi açıklanmaktadır. Bu amaçla analitik inceleme prosedürlerinde uygulanan denetim tekniklerini açıklanmaya çalışılacaktır. Çalışmada, analitik inceleme tekniklerinin denetim çalışmalarında kullanılmasının, ne kadar önemli ve yararlı olduğu hem denetçiler açısından ve hem de işletme tarafları açısından değerlendirilmektedir. Söz konusu analitik tekniklerin denetim çalışmalarının planlama, yürütme ve bütünleme aşamasında uygulanmasının denetimin etkinliğinin arttırılması, denetimde hangi yönlerde maliyet ve zaman tasarrufu sağladığı açılarından değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimeler : Denetim, Benford, Analitik İnceleme Prosedürleri
Özet (Çeviri)
Nowadays, by increasing in national and international relations and development's of countries, security and effectiveness of financial markets is extremely important for investors. Investors have to pay attention to confidence and strength of financial markets which protect their funds and profits. The government and public institutions manage their goals by using the financial datas given by the firms. In this position, because of purpose conflicts between business managers and beneficiaries (investors, tax authorities, etc.) some problems happens, in this case the reliabilities of business statements becomes important. Also the indipendency of financial auditors is obvious. In this research we want to emphasis the importance of the reliability and the confidence of report which is presented by auditors and even the analytical statement during the auditing procedurs to public istitutions. For this purpose, we will try to explain the analytical review procedures using in the auditing techniques. The study tries to show the importance and usefulness of using analytical techniques for auditing firms and even for auditors and beneficiaries. It is shown that using the analytical techniques in audit work planning phase, implementation phase and evaluation phase increases the efficiency and helps us to save in cost and time in the best way.