BİST tekstil, deri sektöründeki firmalarda çalışma sermayesi yönetiminin firma kârlılığı üzerine etkileri
The effects of working capital management on firm profitability in textil and leather companies on BİST
  1. Tez No: 357452
  2. Yazar: SAJJAD GHOLİZADEH KHAJEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SUPHİ ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi Yönetimi, Nakit Yönetimi, Alacak Yönetimi, Stok Yönetimi, Tekstil ve Deri İşletmeleri, Working Capital Management, Cash Management, Receivable Management, Inventory Management, Textile and Leather Businesses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çalışma sermayesi, firmaların dönen varlıklarıyla kısa vadeli borç kaynakların yönetimini oluşturmaktadır. Bu yüzden çalışmada: nakit, alacak, stok ve kısa vadeli borçların yönetimi konusunda literatür araştırmalarından faydanılarak detaylı bilgilendirmeler yapılmıştır. Çalışmada, Tekstil ve deri işletmelerinin çalışma sermayesi yönetiminin uygulamaları hakkında bilgi edilenebilmek amacıyla yapılan bir uygulama da yer almaktadır. Bu çalışmada İMKB'de işlem gören Tekstil ve Deri sektörlerine ait 27 firma incelenmiş ve bu firmaların içinde 18 firmanın verileri süreklilik göstermiş. Tekstil ve deri sektörüne ait 18 firmanın 2007-2008-2009-2010-2011-2012 dönemlerine ait verilerinden hareketle firmaların alacak devir hızı, borç devir hızı, stok devir hızı ve net ticaret süresi ile izlenen çalışma sermaye yönetiminin firma kârlılığına etkisi panel veri analizi ile incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, stok devir süresi ve borç devir süresi ile brüt kar arasında anlamlı bir ilişki görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Working Capital Management is composed of current asset management and shortterm liabilities management. For this reason in this study have been done detailedinformations in light of the literature researches about cash, receivables, inventory and short-term liabilities managements. There is also a study to get detailed information about working capital management practices of the Textile and leather companies. In this research 27 companies in BIST at the sector of textile and leather have studied which data of 18 companies consequently have shown. With using data of 18 textile and leather firms traded in BIST for 2077-2008-2009-2010-2011-2012 years , the effect of number of days accounts receivable, payable and inventories and net trade cycle which are indicators of working capital management on firm profitabitily is tried to be investigated. the aim of this study shows that,turnover of inventory and turnover of liability have significant relationship with gross profit