Örgütsel sinizm ve dönüştürücü/ etkileşimci liderlik arasındaki ilişki : Bir uygulama-
The relatinship between transformational/transactional leadership and organisational cynicism :An application-
- Tez No: 357454
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Dönüştürücü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Organisational Cynicism, Transformational Leadership, Transactional Leadership
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, dönüştürücü/etkileşimci liderlik tarzlarının, örgütsel sinizme olan etkisini incelemektir. Çağın kronik çalışan hastalığı olarak tanımlanan örgütsel sinizme bir çözüm üretebilmek için liderlik tarzlarının ne kadar etkili olduğu sorgulanmış ve öngörüldüğü gibi bazı liderlik modellerinin örgütsel sinizmi negatif yönde etkilediği anlaşılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, örgütsel sinizm kavramı incelenmiş ve işletmeler üzerindeki etkisi vurgulanmıştır. İkinci bölümde, liderlik yaklaşımlarına özellikle dönüştürücü/ etkileşimci liderlik yaklaşımlarına değinilmiştir. Daha sonra dönüştürücü ve etkileşimci liderlik karşılaştırması yapılmıştır. Üçüncü bölümde, işletmelerin yaşadığı örgütsel değişim süreci incelenmiş ve örgütsel değişim sürecinde liderlik konusu ele alınmıştır. Ayrıca örgütsel sinizm ve dönüştürücü liderlik modeli ilişkilendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise, aynı sektörde farklı bölümlerde çalışan 129 katılımcıya anket uygulanmış olup, algılanan dönüştürücü ve etkileşimci liderliğin sinizm düzeyini ne derece etkilediğini ortaya koymak amacıyla ampirik bir araştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda dönüştürücü ve etkileşimci liderlik anlayışının sinizm düzeyini azalttığı, ancak dönüştürücü liderlik modelinin sinizm düzeyini daha fazla etkilediği (azalttığı) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the influence of transformational/ transactional type of leadership on organizational cynicism. To be able to find a solution to organisational cynicism, defined as the chronic disease of working people, is the disease of the era, the impact of types of leadership were examined and, as foressen, some types of leadership were found to negatively affect organisational cynicism. This study includes four sections. In the first section, the notion of organisational cynicism was analysed and its influence on institutions was highlighted. The second section mentioned the approaches to leadership with a focus on transformational/transactional leadership. Transformational and transactional leadership were, then, companed and contrasted. In the third section the process of the organisational transformation and the role of leadership in the process were examined. Organisational cynicism and transformational leadership were correlated. In the fourth section, 129 participants who work in different departments were given questionnaires. An empiric study was conducted to find out to what extend the perceived transformational/ transactional leadership affects organisational cynicism. The findings of the study revealed that transformational/ transactional type of leadership reduced the level of cynicism, however, transformational type of leadership had a bigger impact on (reduced) cynicism.