Entellektüel sermaye oluşumu ve bankacılık sektöründe bir uygulama
The constitution of intellectual capital and an application in the banking sector
  1. Tez No: 357455
  2. Yazar: SOHRAB HAZHBARİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Avantajı, Entellektüel Sermaye, Maddi Olmayan Değer, Competitive Advantages, Intellectual Capital, Intangible Value
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Rekabet edebilmenin en önemli gereklerinden biri olan verimlilik, herhangi bir mal veya hizmetin üretiminde kullanılan emek, sermaye, malzeme, arazi ve bilginin etkin kullanılması anlamına gelmektedir. Küreselleşen dünya ülkelerini veya toplumları rekabette üstün kılan temel faktör, artık yetişmiş insan gücüdür. Günümüzde firmaların araştırma ve geliştirmeye ayırdıkları kaynaklar, üretkenliklerini, rekabet güçlerini, karlarını ve verimliliklerini artırdığından bu durum firmaların piyasa değerlerini etkilemektedir. Bu gelişmelerin sonucunda işletmeler rakip firmalara karşı rekabet avantajı elde edilmesinde, firmanın büyümesinde ve yeniliklerin yapılmasında pek çok işletme, entellektüel sermayenin stratejik bir faktör olduğunun farkına varmıştır. Bunun bir sonucu olarak da entellektüel sermayenin önemini artmış ve işletmeler diğer sermaye yatırımlarına oranla bilgi tabanlı donanım yatırımlarına daha fazla fon ve zaman ayırmaya başlamışlardır. Bu çalışmada Entellektüel sermayenin tanımından sonra entellektüel sermayeyi meydana getiren unsurlar, entellektüel sermaye yönetimi, entellektüel sermayenin ölçümü ve ölçüm yöntemleri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde entellektüel sermaye ölçüm yöntemlerinden“Hesaplanmış Maddi Olmayan Değer”yöntemi ile Türkiye bankacılık sektörünün entellektüel sermaye değerleri ve özellikleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
The efficiency, as one of the most important ability of compete is defined as labor, that used for production of any goods or services, capital, materials, land and active using of science. The main factor that makes globalized world countries and societies superior, is experienced man power now. Nowadays, as the resources that firms allocate for researchs and developments increase the productivities, competitive powers, profits and prolificness, impress the aggregate value of them. As a result of these developments, that is known, the businesses to obtain competitive advantages, the firm's growth and in making innovations against rival firms as an intellectual capital and strategic factor. As a result of this, the importance of intellectual capital have increased and businesses have started to to allocate more funds and time for knowledge-based equipments. After the definition of intellectual capital, the elements that constituent the intellectual capital, intellectual capital management, measurement of intellectual capital and measurement methods details have investigated. In the empirical section of the study,“Calculated Intangible Value”method that is one of the intellectual capital measurement methods have used to investigation of intellectual capital value and features in Turkey's banking sector