Kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkileri: Türkiye üzerine bir uygulama
The effects of public expenditure on economic growth: A Turkey based study
  1. Tez No: 357460
  2. Yazar: SERKAN KÜNÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM BAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, İktisadi Büyüme, Zivot-Andrews testleri, Pesaran Sınır testi, Public Expenditures, Economic Growth, Zivot-Andrews Unit root tests, Pesaran Limit test
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kamu harcamaları ülkelerin bütçelerinde önemli bir yer tutmaktadır. Kamu harcamalarında meydana gelen artışın ve bütçelerde zaman içerisinde daha fazla öneme sahip olmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Devlet örgütünün büyümesi, devletlerin giderek daha fazla rol üstlenmesi, sanayileşme, teknolojik ilerlemenin artması ve nüfus artışı başlıca nedenlerdendir. Bu tez çalışmasında kamu harcamalarının ülkeler açısından önemliliğine ve harcamalar içinde önemli yere sahip olan eğitim, sağlık, savunma, cari ve kamu yatırım sektörlerinde yapılan harcamalar incelenerek ülkemiz ekonomisine etkilerinin olup olmadığına dikkat çekilmiştir. Çalışmada öncelikle kamu harcamalarının teorik çerçevesine yer verilmiş, ekonomik büyüme kuramlarından bahsedilmiş ve bazı kamu harcama alt kalemlerinin büyüme üzerine etkileri literatür araştırması ile açıklanmıştır. Amprik kısımda ise, 1970-2012 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak Türkiye?deki kamu harcamaları üzerine bir uygulama yapılmıştır. Değişkenlerin zaman serisi özellikleri Zivot-Andrews birim kök testleri ile analiz edildikten sonra, Pesaran Sınır testi analizi ile test edilmiştir. Yapılan literatür araştırması sonuçlarına göre, kamu tarafından yapılan eğitim, sağlık, savunma, cari ve kamu yatırım harcamaları incelendikleri dönemler ve ülke grupları farklı olmakla beraber ekonomik büyüme üzerine etkileri de farklılık göstermektedir. Çalışmanın uygulama sonuçlarına göre, eğitim, sağlık, kamu yatırım ve cari harcamalar ile reel GSYİH arasında hem uzun dönemde hem de kısa dönemde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Eğitim, sağlık, kamu yatırım ve cari harcamalar reel GSYİH?nın artışını pozitif etkileyen kamu harcama alt kalemleridir.
Özet (Çeviri)
Public expenses have significant place in countries? budgets. There are many reasons for the increase in public expenses and why they have had increasing importance in budgets in time. The growth of governmental organization, the increasing roles of governments, industrialization, technological developments and the population growth are among leading reasons. In this dissertation, expenses in education, health, defence, current expenditures and public investment sectors, all of which have an important place in expenditures, have been examined and the importance of public expenditures for countries has been pointed out; and it has been discussed whether they have effects on our country. First of all, the theoretical frame of public expenditures is provided, economic growth theories are mentioned, and the effects of some public expenditure items on growth have been explained through literature review. In empirical section, the public expenditures in Turkey have been studied by using the data of the period between 1970 and 2012. The time series features of variables were tested with Pesaran Limit test after being analysed through Zivot-Andrews unit root tests. As far as the results of literature research are concerned; although the education, health, defence, current and public investment expenditures varied depending on periods and country groups, their effects on economic growth also differ. According to the results of the study; the significant relationships were found between education, health, public investment and current expenditures and real GDP in both long and short term. Education, health, public investment and current expenditures are sub-dimensions of public expenditures affecting the increase of real GDP positively.