Yenilik yönetiminde yöneticilerin duygusal zeka yeteneklerinin rolü
The role of the emotional intelligence skills of the managers in innovation management
  1. Tez No: 357476
  2. Yazar: ALİ GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Duygusal Zeka, Yenilik Yönetimi, Hiyerarşik Regresyon Analizi, Innovation, Emotional Intelligence, Innovation Management, Hierarchical Regression Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışmanın amacı yöneticilerin sahip oldukları duygusal zeka yeteneklerinin yenilik yönetim sürecinin tüm aşamalarını hangi ölçüde etkilediğini belirlemektir. Araştırmada yenilik, yenilik yönetim kavramı ve bunların duygusal zeka ile ilişkisi çeşitli yönleriyle incelenmiştir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; yenilik ve yenilik ile ilişkili kavramlar, yenilik türleri, modelleri, kaynakları ve yenilik yönetiminde etkili olan faktörler incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; duygusal zeka ve duygusal zeka unsurlarına ait açıklamalar ve duygusal zeka modelleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise duygusal zeka ile yenilik yönetim süreci arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Ankara Ticaret Odasına kayıtlı 1989 mobilya firmasından 360 yöneticiden anket tekniği ile veri toplanmış ve bu veriler hiyerarşik regresyon analizine tabi tutulmuştur. Araştırma bir bütün olarak değerlendirildiğinde yöneticilerin duygusal zeka yeteneği ile yenilik yönetim sürecinin tüm aşamaları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu faktörler birbirinden bağımsız incelendiğinde yenilik yönetimini olumlu yönde etkilemekteyken, bir arada incelendiğinde genel ruh durumunun, yani yöneticinin oluşan sıkıntılara karşı iyimser yaklaşımının, yenilik yönetiminde diğer değişkenlere oranla önemli bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine to what extent the emotional intelligence skills of the managers affect all of the phases of the innovation management process. In the study, innovation, the concept of innovation management and their relationship with the emotional intelligence have been analyzed in various aspects. The study is composed of three main parts. In the first part of the study, innovation and concepts related to innovation; types, models and sources of innovation and factors essential for the innovation management have been analyzed. In the second part of the study, the emphasis is on the emotional intelligence and the explanations about the emotional intelligence elements as well as the emotional intelligence models. In the last part, data has been collected from 360 managers of 1989 different furniture companies registered in Ankara Trade Chamber by means of the questionnaire technique and this data has been put through the hierarchical regression analysis. A positive and meaningful relationship has been detected between the intelligence skills and all of the phases of the innovation management process when the study has been evaluated as a whole. These factors affect the innovation management in a positive way when analyzed independently. When analyzed as a whole; however, it has been seen that the general mood; in other words, the positive approach of a manager in case of problems, has no significant effect at all on the innovation management compared to the other variants.