Psikolojik sözleşmenin ihlali algısında örgütsel adaletin etkisi ve etik liderin aracı değişken olarak rolü: Kalkınma ajanslarında uygulama
The impact of organizational justice on the perception of psychological contract breach and the role of ethical leader as a moderator: An application on development agencies
- Tez No: 357477
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme İhlali, Örgütsel Adalet, Etik Liderlik, Psychological Contract Breach, Organizational Justice, Ethical Leadership
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı örgütsel adalet algısı ile psikolojik sözleşme ihlali algısı arasındaki ilişkiyi, aracı bir model içerisinde inceleyerek etik liderliğin bu ilişkide nasıl bir rol oynadığını ortaya koymaktır. Bu çalışmada geçmişteki çalışmalardan farklı olarak, örgütsel adalet ve psikolojik sözleşme ihlali arasındaki ilişkide etik liderlik davranışının aracılık etkisine odaklanılarak hem ilgili literatüre katkı sağlanmaya hem de örgütsel ortamda yöneticilere kolaylık sağlayacak bulgulara ulaşılmaya çalışılmıştır. Türkiye'deki Kalkınma Ajanslarında çalışanların örgütsel adalet algılarının psikolojik sözleşme ihlalini nasıl etkilediği ve etik liderliğin bu etkideki aracılık rolünü ortaya koymak amacıyla yapılan ampirik araştırmanın çalışma evrenini, Türkiye'nin değişik bölgelerinde bulunan 23 kalkınma ajansında çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde psikolojik sözleşme kavramı, türleri, ihlalleri ve yapılan çeşitli çalışmalar değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, örgüt, adalet ve örgütsel adalet kavramları tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde etik, liderlik, etik liderlik ve etik liderliğin boyutları anlatılmıştır. Dördüncü bölümde kalkınma ajanslarında çalışanlara yapılan uygulama hakkında bilgi verilmiş ve elde edilen sonuçlar ortaya konulmuştur. Psikolojik sözleşme ihlali ile örgütsel adalet arasında negatif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiş ve etik liderliğin bu ilişkide aracılık etkisi belirlenmiştir. Son bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this paper is to examine the relationship between organizational justice and psychological contract breach within the scope of a mediator model, and to exhibit the role of ethical leadership in this relationship. This study distinctively focuses on the impact of ethical leadership attitude in the relationship between organizational justice and psychological contract breach. In this context, this study aims to make a contribution to the existing literature and obtain favorable results that the executives facilitate in an organizational environment. Particularly, the objective of the empirical research is to exhibit how the organizational justice perceptions of employees working in Turkish Development Agencies effect the pyschological contract and the role of ethical leadership in this relationship. The universe of the corresponding research comprises the 23 Development Agencies staff working in the different geographical regions of Turkey. The first section of this study analizes the concept, types, and breachs of psychological contract, this section also reviews and evaluates the existing literature concerning psychological contract. The second section deals with the definitions of organization, justice, and organizational justice. The third section explains concepts such as ethics, leadership, ethical leadership, and dimensions of ethical leadership. The fourth section presents information about the empirical research and introduces the results. The results reveal that there is a statistically significant negative relationship between psychological contract breach and organizational justice, and ethical leadership has a mediating effect on this relationship. The last section of this study interprets and discusses the empirical results.