Vizyoner liderliğin sessiz istifa üzerine etkisi: Örnek bir uygulama
The Impact of visionary leadership on quiet quitting: An Exemplary application
- Tez No: 921552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH OĞRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sessiz İstifa, Liderlik, Vizyoner Liderlik, Çalışan Motivasyonu, Quiet Quitting, Leadership, Visionary Leadership, Employee Motivation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde iş dünyasının hızla değişen koşulları, liderlik kavramının da sürekli değişen bir yapıya sahip olmasını gerektirmektedir. Geleneksel liderlik anlayışı yerine, daha yenilikçi ve daha vizyoner liderlik modellerine duyulan ihtiyaç her geçen gün giderek artmaktadır. Bireylerin veya grupların belirli hedeflere ulaşmalarını sağlamak için etkili bir şekilde yönlendirilmesi süreci olarak tanımlanan liderlik, yalnızca bir yönetim aracı değil, aynı zamanda çalışanlar üzerinde duygusal, sosyal ve motivasyonel etkiler yaratan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu doğrultuda, liderlerin sadece mevcut durumu idare etmek yerine, geleceğe yönelik bir vizyon oluşturarak hareket etmeleri önem kazanmakta ve bu durum çalışanlar üzerinde olumlu etki bırakmaktadır. Son zamanlarda önemi giderek artan bir liderlik türü olan vizyoner liderlik ise liderin organizasyonun geleceğini öngörme, etkili bir şekilde iletişim kurma ve ekibini belirlenen hedefler doğrultusunda motive etme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Bu liderlik tarzı, belirsizliklerle dolu modern iş dünyasında stratejik yenilik, sürdürülebilir büyüme ve değişim yönetimi için kritik bir öneme sahiptir. Sessiz istifa kavramı ise çalışanların minimum çabayla sadece iş tanımlarında yer alan görevleri yerine getirdiği, işten psikolojik olarak kopma durumunu ifade eder. Bu olgu, çalışan bağlılığı, motivasyon ve organizasyonel performans açısından önemli zorluklar yaratmaktadır. Bu çalışma, vizyoner liderliğin modern iş dünyasında ortaya çıkan“sessiz istifa”(quiet quitting) olgusu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Literatürdeki birçok araştırma vizyoner liderlerin, çalışanlar üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu ve motivasyonun korunmasında kritik rol oynayabildiklerini belirtmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde liderlik kavramı tüm alt boyutlarıyla incelenmiş, vizyoner liderlik kavramı ile ilgili detaylı bir literatür taramasına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise sessiz istifa kavramının tarihi gelişimi üzerinde durulmuş, sessiz istifanın nedenleri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada nicel çalışma yöntemi seçilmiştir. Çalışmada Sessiz İstifa Ölçeği ve Vizyoner Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerin çalışmada kullanılabilmesi için gerekli izinler alınmıştır. Bursa Teknik Üniversitesi'nde çalışan akademik ve idari personelden 306 kişiye google form üzerinden anket uygulanmıştır. Yapılan analizlere göre vizyoner liderlik ile sessiz istifa arasında güçlü bir ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda tezin sonuçlarının, üniversite yöneticilerinin günlük uygulamalarını ve politika oluşturma süreçlerini şekillendirebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapidly changing conditions of today's business world necessitate a constantly evolving understanding of leadership. Instead of traditional leadership approaches, the need for more innovative and visionary leadership models is increasingly growing. Leadership, defined as the process of effectively guiding individuals or groups to achieve specific goals, is not only a management tool but also a process that creates emotional, social, and motivational impacts on employees. In this context, it becomes crucial for leaders not only to manage the current situation but also to act by creating a vision for the future, which has a positive impact on employees. Visionary leadership, a type of leadership that has recently gained importance, is defined as the ability of a leader to foresee the future of the organization, communicate effectively, and motivate their team towards the set goals. This leadership style is critically important for strategic innovation, sustainable growth, and change management in the uncertainty-filled modern business world. The concept of“quiet quitting,”on the other hand, refers to a situation where employees psychologically disengage from their work, performing only the minimum tasks defined in their job descriptions. This phenomenon creates significant challenges in terms of employee engagement, motivation, and organizational performance. This study aims to examine the effects of visionary leadership on the modern phenomenon of“quiet quitting.”Numerous studies in the literature suggest that visionary leaders have a positive impact on employees and play a critical role in maintaining motivation. In the first section of the study, the concept of leadership is examined in all its dimensions, and a detailed literature review on visionary leadership is presented. In the second section, the historical development of the concept of quiet quitting is discussed, and the causes of quiet quitting are explained. The study employs a quantitative research methodology. The Quiet Quitting Scale and Visionary Leadership Scale were used as measurement tools, and necessary permissions for their usage were obtained. A survey was conducted with 306 academic and administrative staff members at Bursa Technical University via Google Forms. The analysis revealed a strong relationship between visionary leadership and quiet quitting. In this context, it is believed that the findings of the thesis can help shape the daily practices and policy-making processes of university administrators.