Detection of bacteriocin producers in meats and sausages
Et ve sosislerdeki bakteriosin üreticilerin belirlenmesi
  1. Tez No: 35749
  2. Yazar: MUHAMMAD AHMAD KHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriosin, Laktik Asit Bakterisi, Enterosin, Enterococcus faecium, Listeria monocytogenes, Bacteriocins, Lactic Acid Bacteria, Enterocin, Enterococcus faecium, Listeria monocytogenes
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZ ET VE SOSISLERDEKIBAKTERIOSIN ÜRETİCİLERİNİN BELİRLENMESİ KHAN. Muhammad Ahmad Yüksek lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dali Tez Yöneticisi : Y. Doç Dr. Candan GÜRAKAN, Yardımcı Tez Yöneticisi : Prof Dr. Faruk Bozoğlu Eylül 1994, 57 sayfa Bu çalışmada, Türk ve Alman sosisleriyle,Türk sığır etlerinde bulunan laktik asit bakterilerinin bakteriosin üretimi belirlenmiştir. 11 farkli bakteriosin üreticisi, yeni bir tarama stratejisi uygulanarak, farklı sığır eti örneklerinden izole edilmiştir. Bunlardan iki tanesi çubuk (basil), diğerleri ise dairesel (kok) seklindedir, kok suslar Enterococcus faecium olarak belirlenmiştir. Bu susların ürettiği bakteriosin benzeri maddeler, önemli bir gıda patojeni olan Listeria monocytogene engellemektedir. Enterococcus faecium H98 üretilen Enterocin H98 (bakteriosin) üretimi acisindan incelenmiştir. En yüksek bakteriosin üretimine 30 C de 9 saat kuluçka devresinden sonra ulaşılmıştır. Bu madde proteinimsi bir karakter göstermiş ve 5 dakika süreyle kaynar suya dayanıklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTION OF B ACTERIOCIN PRODUCERS IN MEATS AND SAUSAGES KHAN, Muhammad Ahmad M.Sc. in Biochemistry Supervisor : Ass. Prof. Dr.Candan GURAKAN. Co supervisor : Prof. Dr. Faruk BOZOGLU September, 1994, 57 pages hi this study bacteriocin production was detected in LAB isolated from Turkish sausages, German sausages and different Turkish beef samples. 11 isolates from beef samples were identified as bacteriocin producers using a new searching strategy. Two of the isolates were rods and the others were cocci. All cocci strains were identified as Enterococcns faecium. They produced bacteriocin - like compounds, which were inhibitor to Listeria monocytogenes, a well known food borne pathogen. Enterococcns faecium H98 was studied for its Enterocin H98 production. The maximum bacteriocin production was obtained after 9 hours of incubation at 30 C. This bacteriocin showed proteineceous character and was stable in boiling water bath for 5 min.