An Experimental investigation on the part load performance of contrifugal pumps at different specific speeds
Değişik özgül hızlı santrifüj pompaların, düşük debi performansları üzerine deneysel bir çalışma
- Tez No: 35750
- Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj pompa, İzgesel çözümleme, Tasarım noktası dışında çalışma, Basınç duyargası, Kavitasyon, Centrifugal Pumps, SpectralAnalysis, Part Load Performance, Pressure Transducers, Cavitation
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZ DE?İŞİK ÖZGÜL HIZLI SANTRİFÜJ POMPALARIN DÜŞÜK DEBİ PERFORMANSLARI ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA AKIN,Reha Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit ERALP Eylül 1994, 201 sayfa Altı değişik özgül hızlı pompanın düşük debi ve emme basınçlarındaki performansı üzerine deneysel bir çalışma yapılmıştır. Deneyler sırasında kavitasyon üzerinde durulmuştur. Deneyler birbirinden bağımsız debi ve emme basınçlarını kapsayacak şekilde planlanmıştır. Veriler izgesel çözümleme yöntemiyle çalışan Labtech Control yazılım programı ile sayısallaştırılmıştır. Basınç sinyallerinin güç izgeleri ve RMS değerine bağlı parametreler kullanılarak kavitasyon başlangıcı ve ilerlemesi incelenmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda değişik özgül hızlı pompalardaki kavitasyon başlangıcı tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON THE PART LOAD PERFORMANCE OF CENTRIFUGAL PUMPS AT DIFFERENT SPECIFIC SPEEDS AKIN,Reha M.S in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr.O. Cahit ERALP September 1994, 201 pages An experimental investigation is performed to study the part load performance of six different specific speed centrifugal pumps. Attention is focused on cavitation. Experiments are organized to cover off-design flowrates and reduced suction pressures independently. The data is digitized and processed by a package software, Labtech Control, using spectral analysis techniques. The power spectra of the presure signals and RMS value based parameters are investigated to reveal the inception and extent of cavitation. As a result of the study carried out, it is possible to make a conclusion for cavitation inception for different specific speed pumps.