Rheological properties of suspensions
Dolgu malzemeli polimerlerin reolojik özellikleri
  1. Tez No: 35752
  2. Yazar: GÖKNUR BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı - sıvı Süspansiyonları, Süspansiyonların Reolojik Özellikleri, Süspansiyonların Lineer Viskoelastik Özellikleri, Katı - sıvı Yüzeylerinde Kayma Oluşması, Solid-liquid Suspensions, Rheological Properties of Suspensions, Linear Viscoelastic Properties of Suspensions, Slip at the Solid-liquid Boundaries
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Süspansiyonların en uygun ve güvenli şartlarda üretilebilmesi için reolojik davranışlarının anlaşılabilmesi şarttır. Süspansiyonların reolojik özellikleri; sıcaklığa ve kayma gerilimi hızına ilaveten içerisindeki katının miktarına, katının şekil, boyut ve boyut dağılımına ve sıvının viskozitesine bağlıdır. Bu çalışmada, hidroksil uç gurubu ile biten polibütadien sıvısı ve cam küreciklerden oluşan bir model süspansiyon seçilmiş ve reolojik özellikleri“Haake Paralel Disk Reometresi”ile sistematik olarak tayin edilmiştir. Dolgu malzemesi olan cam küreciklerin miktarı %0 ile %30 arasında değiştirilmiştir. Çalışmanın kapsadığı reolojik parametreler arasında, faz içi (C) ve Vİfaz dışı (G“) modüller ve kompleks viskozitenin (r\ ) frekansa bağımlılığı, sabit kayma hızındaki viskozitenin kayma gerilimi hızının fonksiyonu olarak ölçülmesi ve son olarak da gerilim düşmesi yer almaktadır. İki disk arasında değişik yükseklikler denenerek, bu süspansiyonların ölçü aleti ile süspansiyon yüzeyinde kayma göstermediği bulunmuştur. Ayrıca lineer viskoelastik bölge G', G”ve r) fonksiyonlarının kayma uzaması genliğine bağlı olmadığı bölge bulunarak tayin edilmiş ve daha sonraki deneylerde kullanılmıştır. Geriye kalan deneylerde, iki disk arasındaki mesafe olarak 1 mm ve kayma uzaması genliği olarak da %10 alınmıştır. Faz içi (G') ve faz dışı (G") modüllerden yararlanılarak çeşitli miktarlarda cam kürecik ihtiva eden malzemeler için durulma zamanı hesaplanmıştır. Durulma modülünün (Gj), durulma zamanı (Xj) arttıkça azaldığı fakat dolgu malzemesi miktarıyla arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Production of suspensions under safe and optimum conditions is based on the understanding of their rheological behaviour. Rheological properties of suspensions depend on the solid content, the size, shape and size dıstribution of the particles, the viscosity of the matrix fluid, as well as on the temperature and the shear rate. in this study, a systematic rheological characterization of a model suspension containing hydroxyl terminated polybutadiene and glass beads was carried out by using a Haake Parallel Disk Rheometer. The filler concentration was varied between 0-30 volume percent The rheological parameters studied \vere the storage modulus, G', loss modulus, G“ and complex viscosity, TJ* as fiınctions of the ivfrequency; the steady shear viscosity as a function of the shear rate, and stress relaxation. By trying different heights between the plates it was found that the above mentioned suspensions did not exhibit slip at the walls of the rheometer. Also, the linear viscoelastic region for fürther experiments was found by determining the region where G1, G”and TJ* do not depend on the strain amplitude. in the rest of the experiments, a gap height of l mm and strain amplitude of 10% were taken. By using the storage modulus, G' and loss modulus, G", relaxation times distribution was calculated for suspensions with different glass bead contents. it was found that the relaxation moduli, Gj, decrease with the relaxation time, ^4, but increase with the filler content