Geology and petrology of the volcanic rocks in the Yanıklı area, Artvin-Northeast Turkey
Yanıklı bölgesindeki volkanik kayaçların jeolojisi ve petrografisi, Artvin-Kuzey Doğu Türkiye
- Tez No: 35753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CEMAL GÖNCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeoloji, Petrografi, Doğu Pontidler, Alterasyon, Şavşat
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz YANIKLI BÖLGESİNDEKİ VOLKANİK KAY AÇLARIN JEOLOJİSİ VE PETROGRAFİSİ, ARTVTN-KUZEYDOGU TÜRKİYE Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim DaD Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Cemal GÖNCÜOGLU Ağustos 1994, 113 Sayfa Bu çalı ş manin amacı Yanıkû bölgesindeki cevher içeren volkanik kayaların jeolojisi ve petrografisini araştırarak mineralle ş medeki litostratigrafik kontrolleri yorumlamakûr. Yanıkû çaüşma alanlı Türkiye'nin kuzeydoğusunda, Artvin bölgesinde, Şavşat ilçesinin baûsında ve Karçal dağlarlrim doğu bölümünde bulunur. Bölge l :25000 ölçekli Ardahan F48-a4 ve F48-a3 topografîk paftalarında bulunur. Çaüşma alanındaki kaya birimleri Türkiye'deki Doğu Pontid Metalojenik KuşağTriln (DPMK) Dasitik Serisinde yer afirlar. Kaya birimleri yaşfidan gence doğru Yanlkû Volkanikleri, Cehennemdere Formasyonu, Sazgiril Formasyonu, ve Kuvaternersedimanlarlndan oluşur. Yanlkû Volkanikleri çall ş ma alanındaki en yaşli birimdir ve Yayfilar latiti, Calep volkanikleri, Kaya aglomerasl, Kartuvan piroklastik üyesi, Aût epiklastik üyesi, Lot piroklastik üyesi, Akkavak tüfıti, Üzümlü kumtaşl üyesi ve Maden tüfitinden oluşur. Bütün bu birimler dolerit, bazalt, andezit ve riyo-dasit dayklarî ile kesilirler. Cehennemdere Formasyonu uyumlu olarak Yanıkû Volkaniklerini üsteler ve uyumsuzlukla Sazgiril Formasyonu taraftndan üstelenir. Faylar, klvrimlar, eklemler, damarlar, ve dayklar bölgenin temel yaplsal elemanlarîdir. Mineralleşen ana kayaçlar YayMar latiti ve Calep volkanikleridir. Ana kayaçlar silisleşmeye, serisitik alterasyona, arjillik alterasyona, kloritleşmeye, karbonatlaşmaya ve propilitik alterasyonlara maruz kalnûşûr. Mineralleşmenin yaşl Eosen sonrası, ve mineralleşmenin epitermalden mezotermale geliştiği kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY AND PETROLOGY OF THE VOLCANIC ROCKS IN THE YANIKLI AREA, ARTVTN-NORTHEAST TURKEY DEMİRCİ, Cengiz M.S. in Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Cemal GÖNCÜOGLU August 1994, 113 Pages The aim of this study is to investigate the geology, and petrography of the ore bearing volcanic rocks and to interpret the lithostratigraphical controls of the mineralization of the Yanlkü area. The Yarûkll prospect area lies in the Artvin province, west of Şavşat county and at the eastern part of the Karçal Mountains in northeastern Turkey. It is located on 1/25000 topographic maps Ardahan F48-a4 and F48-a3. The rock units of the study area lies within the Dacitic Series of the Eastern Pontide Metallogenic Belt (EPMB) of Turkey. Rock units from oldest to youngest consist of YamkÜ Volcanics, Cehennemdere Formation, Sazgiril Formation, and iiiQuaternary deposits. The YanükÛ Volcanics which are the oldest units in the study area, consist of YayÛlar latite, Calep volcanics, Kaya agglomerate, Kartuvan pyroclastic member, Alit epiclastic member, Lot pyroclastic member, Akkavak tuffite, Üzümlü sandstone member, and Maden tuffite. All these units are intruded by dolerite, basalt, andesite, and rhyo-dacite dykes. The Cehennemdere Formation conformably overlies the Yanlkli Volcanics and unconformably overlain by Sazgiril Formation. The structural features of the area are faults, bedding planes, joints, veins, and dykes. The host rocks for the mineralization are the Yayfiîar latite, and the Calep volcanics. Host rocks were subjected to silicification, sericitic alteration, argillic alteration, chloritization, carbonatization, and propylitic alteration. The age of the mineralization is proposed as post-Eocene, and mineralization is from epithermal to mesothermal. Key Words : Geology, Petrography, Eastern Pontides, Alteration, Şavşat Science Code : 606.02.01 IV