Automatic tool selection and production routing generation for rotational parts
Silindirik parçalar için otomatik kesici takım seçimi ve üretim planı yaratılması
  1. Tez No: 35751
  2. Yazar: NABEEL ASHRAF
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Automatic Tool Selection, CAPP, Production Routing
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ SİLİNDİRİK PARÇALAR İÇİN OTOMATİK KESİCİ TAKIM SEÇİMİ VE ÜRETİM PLANI YARATILMASI ASHRAF, Nabeel Yüksek Lisans Tezi,Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ömer ANLA?AN Mayıs, 1994, 107 Sayfa Bu çalışmanın amacı, tornalama işlemlerinde kullanılmak üzere otomatik olarak kesicitakım seçimi ve üretim planı yapabilen bir sistem geliştirmektir.Burada kullanılan kesici takım terimi, kesici ucu ve kesici ucun bağlandığı kateri ifade etmek için kullanılmıştır. İş parçası basamaklı, faturalı veya herhangi değişik tipte temel bir dış yüzey profilini içeriyor olabilir. Bu amaçla geliştirilen sistem dört ana modülden oluşmaktadır. Bunlar parça tanımlama, kesici takım veritabanı, kesici takım seçme ve üretim planlama modülleridir. ISO standartlarına uygun kesici takım veritabanındaki verileri ve parçanın dış profil özellikleri kesici takım seçme modülüne gönderilir. İşlenecek olan profile uygun kesici takım veya takımlar, işlem sırasında kesici takımın malzemeye çarpıp çarpmayacağı kontrol edildikten sonra belirlenir. Belirli bir iş parçası için seçilen kesici takımlara plan açılarının -kesici uçta tanımlı açı- büyüklüğüne göre öncelik verilir. Büyük plan açılı kesici uçlar daha küçükaçılılardan önce listelenir. Kullanıcının karar vermesine yardımcı olacak bu program diş ve kanal açmada kullanılacak kesici takımları da belirler. Daha sonra kullanıcı, seçilen kesici takımlardan bir tanesini ve diğer malzeme kesme verilerini üretim planlama tablosuna girer. Bu tablolar saklanabilir ve gerektiğinde yeniden kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : Otomatik Kesici Takım Seçimi, Bilgisayar Destekli Üretim Planlaması, Üretim Planlaması Bilim Dalı Sayısal Kodu : 625.02.07 VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC TOOL SELECTION AND PRODUCTION ROUTING GENERATION FOR ROTATIONAL PARTS ASHRAF, Nabeel M. S in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan May, 1994, 107 Pages The aim of the present study is to develop a system for automatic tool selection and production routing generation for the manufacture of turaed components. Tool considered herein consists of a holder and an insert. The profile for the workpiece may be stepped, contain a recess/shoulder ör have any type of basic external profile. The system developed for this purpose includes four main modules. These are part definition modüle, tool database, tool selection modüle and production routing sheet. Data files prepared by part definition modüle and İSO codes of the tools from tool database are used as input to tool selection modüle. After analyzing the machining profile for tool collision, the system selects and recommends tools suitable to machine the given part geometry. Selected tools for a given workpiece are arranged in an order such that tools with greater plan angle (angle defined on an insert) are given higher priority. The system also selects tools for grooved and threaded portions. iiiTool recommended by the system and other machining data are required by the user to enter manually on a form called route sheet. Route sheets for different samples of workpieces can be stored and retrieved as required.