1970 sonrası Türkiye'de iskan politikaları ve uygulamalarının kültürel sonuçları: Kayseri, Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi (İskan Evleri) örneği
The cultural results of settling policies and practices in Turkey after 1970: Instance of residential houses of Hoca Ahmet Yesevi district
- Tez No: 357524
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Göç, İskan, Kültür, Kimlik, Migration, Settlement, Culture, Identity
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 152
Özet
Göç hareketi sonuçları itibariyle sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik birçok öğeyi içinde barındırır ve tarihsel önemi terk edilen ve varılan mekan üzerinde yaptığı etkiden gelmektedir. Anadolu yüzyıllar boyunca kitlesel ve irili ufaklı pek çok göç hareketlerine tanıklık etmiştir. Bu tanıklık, bir başka anlamda bu coğrafyada yaşayan kültürlerin hem mezarlığı hem doğum yeri olması anlamına gelir. Bir yerden bir yere göç eden gruplar kültürlerini de birlikte götürerek yerleşik kültürlerle karşılaşırlar ve bu karşılaşma dönüştürücü etkilerde bulunabilir. Göçmenler kimi zaman da yerleştikleri bölgelerin kültürlerini kendi kültürleriyle harmanlayarak kültürel dönüşüme kaynaklık eder. Ancak göç hareketinde devletlerin asli aktör olduğu durumlarda bu dönüşüm politik amaçlara uygun araçlarla ve amaçlanan yönde gelişir. Ulus devletlerin 20. yüzyıldaki pratikleri büyük ölçüde bu tür göç hareketlerinin yaygın şekilde gerçekleştiğini göstermektedir. Devletlerin, hakim etnik kimliği merkeze alarak tek bir dil ve kültür yaratma politikaları zorunlu olarak nüfus gruplarının yer değiştirmelerine yol açmıştır. Ulus–devletlerin nüfuslarını homojenleştirme mantığı uyarınca Türkiye Cumhuriyeti de toprakları üzerindeki farklı etno-kültürel grupları sistematik göç uygulamalarına maruz bırakmıştır. Bu uygulamaya maruz kalan toplumsal kesimlerin başında hem etnik hem dinsel anlamda hakim kimlikten farklı olan Dersim bölgesi gelmektedir. Pek çok akademik çalışmaya da konu olduğu biçimde 1938 yılında bu çerçevede gerçekleşen zorunlu ikamet ile 14.000 dolayında Dersimli, Orta Anadolu'dan başlayarak Batı illerinin köylerine yerleştirilmiş ve on yıl süreyle burada yaşamaya mecbur edilmişlerdir. Bu yerinden edilme dalgası zorunlu/gönüllü faktörlerin etkisiyle 1970'li ve 1990'lı yıllarda tekrarlanmıştır. Bu tezde, kısmen 1938'de fakat büyük ölçüde 1970 ve 1990'lı yıllarda ikinci kez Dersim'in çeşitli köylerinden gelerek ya da getirilerek Kayseri Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'ne yerleşen göçmenlerin göç, yerleşme ve yaşam öyküleri ele alınacaktır. Bu süreçte göçmenlerin kültürel nitelikleri, bunun geçirdiği dönüşüm tartışılacak; bu tartışmayı kolaylaştıran bir unsur olarak yine aynı mahalleye 1960'lı yıllarda yerleştirilen Doğu Türkistanlı göçmenlerin durumuyla karşılaştırmalar yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The results of the migration movement involves economical, cultural and psychological many elements and its historical significance comes from its impact on abandoned and reached place. Anatolia bear witness to mass and large and small many migration movements. This witnessing in other words means it's being both the graveyard and the birthplace of living cultures in the territory. The masses migrate from one place to another carry over their cultures with them and come upon with settled cultures that this encountering could have an impact on transformative influence on cultures. Migrants sometimes lead to cultural transformation by blending their culture with cultures of settled territory. However, when the states are a primary actor of migration movement, political aims of the states determine the direction of cultural transformation. As a result of the practices of nation states in the 20th century, this kind of migration movement extensively occurs. The political goals of states to centralise a dominant sovereign ethnic identity to create a single language and culture caused changing location of population groups without their willingness. In accordance with homogenizing logic of nation states, different ethno-cultural groups in the Republic of Turkey systematically were exposed to migrate in the territory. Dersim region was subject to come first the forced migration because of its distinctive ethnic and religious identity. As it is a subject of many academic studies, in 1938 approximately 14.000 people Dersimis forced to move out of their homes and live for ten years the region from mid Anatolia to villages of west cities as a compulsory residence. In 1970s and 1990s that displacement wave repeated due to mandatory/voluntary facts. This study aims to analyse the migration, settling and life stories of Dersimis that forced to migrate or move from their village to Hoca Ahmet Yesevi district in Kayseri in 1970s and 1990s. In this respect, the cultural nature of migrants and its transformation will be argued during these periods. As a factor of facilitating this discussion, the status of immigrants from East Turkistan that settled in same district in 1960s will be compared with the status of migrants from Dersim.