Ahmet Rasim'in Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde yayımladığı yazıların incelenmesi
Review of articles written by Ahmet Rasim on Hâkimiyet-i Milliye newspaper
- Tez No: 357526
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Rasim, İstanbul Mektupları, İstanbul, Hâkimiyet-i Milliye, şehir kültürü, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yılları, Ahmet Rasim, İstanbul Mektupları, İstanbul, Hâkimiyet-i Milliye, urban culture, first years of Republic of Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 476
Özet
Ahmet Rasim'in (1865-1932), yazar henüz hayattayken kitaplaşan Şehir Mektupları'nın; edebiyat, şehir kültürü ve dil açısından büyük önem taşıdığı yadsınamaz bir gerçektir. İnkâr edilemez bir diğer gerçek ise, Ahmet Rasim'in tüm gazete yazılarının sadece bu mektuplardan ibaret olmamasıdır. Latin harflerine aktarılmadığı için dolaşıma girmeyen bu yazılar arasında Şehir Mektupları'ndan neredeyse çeyrek asır sonra kaleme alınan İstanbul Mektupları da bulunmaktadır. Yazarın, 1923 yılının sonları ile 1928 yılının başları arasında Hâkimiyet-i Milliye gazetesi için yazdığı 218 mektup arşivlerde kalmıştır. Bunun doğal sonucu olarak sadece araştırmacılar değil, günümüzün edebiyat okurları da bu yazılardan mahrum kalmıştır. Ahmet Rasim'in son yazıları arasında yer alan İstanbul Mektupları, diğer taraftan, Ahmet Rasim'in Cumhuriyet rejimi döneminde yazdığı ilk yazılardır. Yazarın, bir Ankara gazetesi olan Hâkimiyet-i Milliye için İstanbul'dan gönderdiği İstanbul Mektupları, sadece edebî bakımdan değil, sosyo-kültürel açıdan da büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Ahmet Rasim'in Hâkimiyet-i Milliye gazetesi için yazdığı İstanbul Mektupları incelenmiş ve bu yazıların sosyo-kültürel ve edebî bakımdan içerdikleri zengin malzemenin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
That Şehir Mektupları [The City Correspondances] of Ahmet Rasim (1865-1932), which was published as a single book while the author was still alive, has a great importance in terms of literature, urban culture and language, is an undeniable fact. Another fact we shouldn't ignore is that his all articles are not only composed of these letters. Among his all writings, there are also İstanbul Mektupları [The İstanbul Correspondandes] which were written quarter century after Şehir Mektupları was created. These 218 letters that the author wrote for Hâkimiyet-i Milliye in between the last days of 1923 and in the beginnings of 1928 have been forgetten in archives. As a consequence of this, not only literature researchers but also today's general readers have been deprived of these texts. İstanbul Mektupları, being amongst the last works of Ahmet Rasim, are on the other hand, were to be first articles he produced in Republican era. The İstanbul Mektupları which he sent from Istanbul for an Ankara newspaper, Hâkimiyet-i Milliye, do have significant importance not only for literary studies but also socio-cultural researches. This thesis studies İstanbul Mektupları that Ahmet Rasim wrote for Hâkimiyet-i Milliye, and it aims to reveal the rich socio-cultural and literary materials they contain.