Heykel ve distopya
Sculpture and dystpoia
  1. Tez No: 357536
  2. Yazar: BURCU ERDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖMER EMRE YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Distopya, Ütopya, 20. ve 21. Yüzyıl'da Heykel, Distopia, Utopia, Sculpture in 20. and 21. Century
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
More ile, ütopya modern dünyaya bir gündem vermişti.Beş yüzyıl sonra bugün ütopya ne işe yarayabilir??Krisham Kumar, 2005, 135-136Aydınlanma ile birlikte doruk noktasına ulaşan, akıl ve bilime olan bağlılığın 20. yüzyılda diktatör rejimlerin ve savaşların araçları haline gelmesi, ideal ve ütopik söylemlere olan inancı ve güveni sarsmıştır. Eleştiriye kapalı olan ütopyaların, trajediye dönüşmesinin kaçınılmaz oluşunun ifadesi olan distopya, bir tür olarak tam da bu yüzyıla konumlanır. Bu tarihsel sürecin, genelde sanat, özelde heykel alanındaki yansımaları, ütopik kurgu ve ideal söylemlere karşı şüpheci ve eleştirel yaklaşarak bunların aksayan yönleri üzerine estetik söylem üreten, güncel hayattan referanslarla dolu, distopik olarak tanımlayabileceğimiz yapıtların üretiminde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
More in his Utopia presented the modern world with an agenda.What good could utopia be today five hundred years later?"Krisham KUMAR, Utopia and Anti-Utopia in Modern TimesThe dependency to mind and to science, reaching its peak with enlightment, has in the 20th century become a tool of dictatorships and wars, thus shaking the reliability and faith in utopic utterances. Distopia, being the expression of the inevitability of utopias closed to criticism which converts itself into tragedy, as a genre is situated precisely in this century. The reflection of this historical duration, generally in art and specifically in the field of sculpture, approaching critically and sceptically utopic fiction and ideal utterences and producing esthetic expessions on their defective aspects, full of referances from daily life, will be seen in the artistic production which we may define as distopic.