Doğu ile batı arasında bir köprü: James William Redhouse
A bridge between the east and the west: James William Redhouse
- Tez No: 357535
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Translation and Interpretation, History, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: James William Redhouse, Ġngiliz Oryantalist, Osmanlı Devleti, Osmanlıca Lügat, Nitel AraĢtırma Yöntemleri
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
1826-1853 yılları arasında Osmanlı Devleti tarafından 25 yıla yakın istihdam edilen, kısaca İngiliz oryantalist diye nitelendirilen James William Redhouse, memuru olduğu devlete ilmî ve siyasî anlamda hayli hayırlı hizmetlerde bulundu. O günden bu yana bir buçuk asrı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen Türkiye'de mevcut Osmanlıca lügatlerin en büyüğünü hazırlamış olan bu şahsı hâlâ tam olarak tanımıyoruz. Nitel araştırma yöntemlerini kullanarak bu eksiği kapatabilmek uğraşıyla Redhouse'un hayatını, gerek kültürel ve gerekse siyasî faaliyetlerini Türk okuru için daha bilinir kılmak istedik. Görünen o ki, James W. Redhouse hakkında avama mâl olmuş düşünce ve rivayetlerin pek çoğu ?bilim? vasfını taşımıyor ve bir iki müstesna isim dışında hakkında konuşanların yaptıkları tek şey, eskiden beri konuşulanları başka bir üslupla söyleyivermek.
Özet (Çeviri)
James William Redhouse, who was dubbed an British Orientalist and employed by the Ottoman Empire for nearly 25 years between 1826-1853, did a great deal of services for the state. Though it is almost 1 and half century since those days, we do not know entirely the man that composed the biggest lexicon of Ottoman Turkish ever. Using qualitative methods of research, we tried to fill the gap and to make his life, cultural and political activities more fully known by the Turkish readers. During the study we have met the unfortunate case that much of the thoughts and rumours circulating around his name bears not the quality of ?science? and with a few exception the only thing those speaking about him do is to articulate what is said before in a different style.