Yaşam ve yeni figüratif yorumlar
Life and new figurative approachs
  1. Tez No: 314909
  2. Yazar: SUZAN TEPE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. MÜMTAZ DEMİRKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Lightning, Capitalism, Sculpture, Human Figure, Reality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Günümüzde siyasi, ekonomik ve teknik ilerlemeler; insan hayatını kolaylaştırıcı yönüyle sunulmasıyla farkında olunmadan, istem dışı, alışıla gelmiş olarak, üzerinde düşünülmeden yaşanılan bir hayatı, mekanikleşen insanı, bireyselciliğini oluşturmaktadır. Oysa ki, düşünebilmek, alet üretebilmek ve kullanabilmek insanı diğer canlılardan ayırıcı bir özelliktir. Bu özelliğin; insanı nesneleştirme, duygularından arındırma, günü ve kendini madde olarak yaşayan bir varlık üretme yönünde kullanılması ütopyayı değil distopyayı imlemektedir.Çalışmalar, insanın düşünüş şekilleriyle birlikte değişen yaşamın, plastik dilde, özellikle heykel sanatında insan figürü çalışmalarına nasıl yansıdığı üzerine gerçekleştirilmiştir. Temel olarak insanın olumsuz yönde etkileniminin daha çok sanayi devrimiyle gerçekleştiği (ki temelleri 16-17. yüzyılda atılmış) düşünülerek günümüze kadar elde edilen veriler ışığında sanatta dönüşen insan figürü üzerinden kapitalizmin sunduğu gerçeklik sorgulanmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Aydınlanma, Kapitalizm, Heykel,İnsan Figürü, Gerçeklik
Özet (Çeviri)
Today, the developments on politics, economy and technique make human life easier, but without the awareness , unconsciously and as usual it creates the life which is lived without thinking , the mechanical people and individualism. However, thinking, using tools and producing something are the distinguishing feature of mankind from the other living things. Using of this feature as a means of objectification of people,purifying his/her emotions and producing living being who spends his/her life like a matter indicates distopia but not utopia.The works have been performed on how the changing life styles together with thoughts affects especially the works of periodical human figure in sculpture in plastic language. Basically , it has been tried to questioned the reality which is presented by capitalism through the human figure which has been transformed in the light of the data obtained from the past to these times by thinking that affectivity of human in negative way has been realized especially through industrial revolution(it was grounded in 16th -17th century).