Three-phase pwm rectifier driving A dc motor with minimized in put harmonics
Üç-faz darbe genlik modülasyonlu doğrultucu ve A motor sürücü
- Tez No: 35756
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ERSAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrultucu, Üç-faz Köprü, Darbe Genlik Modulasyonu, DA Sürücü, Güç Elektroniği, Rectifier, Three-phase Bridge, Pulse-Width Modulation, DC-Drive, Power Electronics
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz ÜÇ-FAZ DARBE GENLÎK MODULASYONLU DO?RULTUCU VE DA MOTOR SÜRÜCÜ İŞLİ ER, Ali Tuğrul Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Ve Elektronik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın ERSAK Temmuz, 1994, 116 sayfa. Bu tez çalışmasının amacı bir DA motoru süren ve darbe genlik modülasyonu ile module edilen üç-faz köprü doğrultucunun ürettiği giriş faz-akımı harmoniklerini en aza indirgemektir. Kullanılan modülasyon tekniği simetrik olmayan darbeler kullanarak giriş süzgeçlerini en küçük boyutlarda tutmaktadır. Bu amaçla doğrusal olmayan optimizasyon problemi köprü elemanlarına uygulanacak olan en verimli darbe katarını bulmak için çözülmüştür. Modülasyon tekniği yük akımının sürekliliğini sağladığı için motor üzerine bir serbest döngü diodu koymayı gereksiz kılmaktadır.Gerçekleştirilen sistemde üç-faz köprü anahtarlanmasını ve DA motorunun kapalı çevirim hız kontrolünü yüksek hızlı bir mikroişlemci üstlenmiştir. Üç-faz köprüde yari-iletken anahtar olarak IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE-PHASE PWM RECTIFIER DRIVING A DC MOTOR WITH MINIMIZED INPUT HARMONICS İŞLİER, Ali Tuğrul M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aydın ERSAK July, 1994, 116 pages. The objective of this project is to minimize input line current harmonics of a three-phase pulse- width modulated (PWM) rectifier driving a DC motor. A modulation technique based on asymmetrical pulses is developed for this purpose in order to optimize the input filter. Therefore, a nonlinear optimization problem is solved off-line to find optimum PWM pattern to be applied to the switches of the bridge. The modulation technique is designed such that continuous dc output current is maintained without the need of a free-wheeling diode across the dc motor. The implemented system is based on a high-speed microcontroller which controls both the three-phase bridge and closed-loop speed-control of DC motor. The 111bridge is composed of IGBTs (Insulated Gate Bipolar Transistors) as the power switches of the bridge. The closed-loop control is achieved by PID- and PI- controllers implemented digitally by the microcontroller.