Türkiye'de yayılış gösteren Sisymbrium L. (Bülbülotu) (Brassicaceae) türlerine morfolojik ve taksonomik katkılar
Contributions on the morphology and taxonomy of Sisymbrium L. (Bülbülotu) (Brassicaceae) species from turkey
  1. Tez No: 357563
  2. Yazar: ABDURRAHMAN SEFALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Sisymbrium, taksonomi, morfoloji, Brassicaceae, Türkiye, Sisymbrium, taxonomy, morphology, Brassicaceae, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma; Türkiye'de yayılış gösteren Sisymbrium L. cinsinin taksonomik ve morfolojik özelliklerini açıklamak için hazırlanmıştır. 2010-2013 yılları arasında yapılan arazi çalışmasında toplanan materyalin yanı sıra ziyaret edilen herbaryumlardaki bitki örneklerinin de değerlendirildiği çalışmamız sonucunda; Sisymbrium runcinatum Lag. ex DC. taksonu için varyete ayrımı yapıldı ve S. runcinatum Lag. ex DC. var. hirsutum (Lag.) Coss. Türkiye Florası için yeni kayıt olarak belirlendi. Sisymbrium cinsinin meyve ve tohum yüzey mikromorfolojileri elektron mikroskobu (SEM) ile incelenerek sistematik açıdan ayırt edici karakterler belirlenmeye çalışıldı. Meyve ve tohumun mikromorfolojik özelliklerine dayalı takson teşhis anahtarı yapıldı. Türkiye Sisymbrium'larının bol örnekten ayrıntılı deskripsyonları hazırlanarak taksonların el çizimi ile ayırt edici özellikleri detaylı bir şekilde gösterildi. Türkiye Sisymbrium'larının incelen tüm özelliklerinin ışığında yeni takson teşhis anahtarı hazırlandı.
Özet (Çeviri)
In this study, morphological and taxonomical characteristics of Sisymbrium L. distributed in Turkey were investigated. As result of evalution on materials collected from field and investigations on the specimen in visited between 2010 and 2013, Sisymbrium runcinatum Lag. ex DC. is divided to two distinct variety. S. runcinatum Lag. ex DC. var. hirsutum (Lag.) Coss. was determined as new record for Turkey The genus Sisymbrium were examined by scanning electron microscope (SEM), to determine the significance of fruit and seed features as taxonomic characters. A key for identifications of the investigated species based on fruit and seed characters is provided. Description Sisymbrium plenty of Turkey from the sample prepared a detailed hand drawings of taxa with distinctive features were shown in a detailed way. More workable identification key was constructed to distinguish the species category.