Yüzüncüyıl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin, akademik başarı ve bazı parametrelerle ilişkisinin incelenmesi
Yüzüncü Yıl University the study on the relationship between attention deficit hyperactivity disorder and the academic success and some parameters of the students of the physical Education Sports Teachers department
  1. Tez No: 357580
  2. Yazar: GÖKHAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Dikkat, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Akademik Başarı, Physical Education and Sports, Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, Academic Success
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin, akademik başarı ve bazı parametrelerle, ( cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı, sınıf düzeyi ve bazı kişilik bilgileri açısından) ilişkisini inceleyerek öğrenciler üzerindeki etkisinin farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektedir. Araştırmaya YYÜ BESÖ bölümünden rastgele, 200 gönüllü öğrenciye ulaşılmıştır. Bu öğrencilere uygulanan 200 anket değerlendirmeye alınmıştır. BESÖ bölümü öğrencilerinin dikkat eksiliği hiperaktivite bozukluğu belirtisi olasılığını belirlemek için Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlamasını, güvenirliliği ve geçerliği Doç. Dr. Sultan DOĞAN?ın yaptığı Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS-v1.1) testi kullanılarak katılımcıların dikkat eksiliği hiperaktivite bozukluluğu belirtisi olasılığı belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için ?SPSS 20.0? paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise ?t-testi, tek yönlü varyans analizi (anova), korelasyon ? test tekniklerinden yararlanılmıştır. BESÖ bölümü öğrencilerinin DEHB belirtilerine yönelik görüşlerinin frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerlerine bakıldığında aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. BESÖ bölümü öğrencilerinde yüksek DEHB ve DEHB belirti olasılığı görülmüştür. Bazı demografik değişkenler arasında yapılan incelemede akademik başarının boy, vücut ağırlığı, yaş ile anlamlı bir fark bulunurken, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerine yönelik teste ve bazı demografik değişkenler arasında yapılan incelemede cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı, sınıf düzeyi ve bazı kişilik bilgileri değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to specify whether the impact of the symptoms of attention deficit hyperactivity disorder of the students of the department mentioned above by examining the relationship between their academic achievement and some parameters such as gender,age,body weight,grade level and personality information differs on the students or not. 200 student volunteers who are randomly selected of the department are involved in the study.Therefore 200 questionnaires applied to these students have been evaluated. Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (Adult ADHD-ASRS-v1.1) questionnaire which is developed by World Health Organisation and Turkish adaptation with its reliability and validity of which is brought in by the Assistant Professor Sultan Doğan has been used in order to diagnose the possibility of the attention-deficit hyperactivity disorder symptoms of the students of the Department of Physical Training and Sporting.Furthermore Personality Information Form is used in this research. For the analysis of the data obtained from the study ?spssp 20-0? package programme and the ?t-test,one-way analysis of variance (ANOVA),correlation?test techniques have been used.When the opinions of the students related to Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder frequency,percentage and arithmetic mean values are taken into consideration the difference is not statistically significant.The possibility of high Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder symptoms of the students is clearly brought out.In the examination of some demographic variables academic success makes the difference in height,weight,age while the research in the test related to the symptoms of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and some of the demographic variables e.g. gender,age,weight,grade level and some of the personal information have been noticed that any significant difference can not be evaluated.