Uleksitin hidroklorik asit içerisindeki çözünürlüğü
The resolution of ulexite in hydrochloric acid
- Tez No: 357581
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. YAŞAR GENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bor, çözünürlüğü, hidroklorik asit, uleksit
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Türkiye dünya bor rezervlerinin %72 sine sahip bir ülkedir. Kalite itibari ile de ülkemiz önemli bir konumdadır. Uleksit ülkemizin önemli yer altı kaynaklarından biridir. Uleksit Na2O.2CaO.5B2O3. 16H2O formülüne sahiptir. Uleksit Türkiye?de Kütahya ?Emet ve Balıkesir-Bigadiç, yöresinden çıkarılmaktadır. Bu çalışmada uleksitin hidroklorik asit içerisindeki çözünürlüğü incelendi. Tane boyutu, katı/sıvı oranının küçülmesi ve reaksiyon sıcaklığının artmasıyla çözünme hızı arttı. Artan asit konsantrasyonlarında ise yine çözünme hızının arttığı bulundu. Karıştırma hızının ise çözünme hızı üzerine çok fazla etkili olmadığı belirlendi. Uleksit, hidroklorik asit çözeltisinde çözündüğü zaman, meydana gelen reaksiyon aşağıdaki gibidir.
Özet (Çeviri)
Turkey is the country which has 72% boron reserves in the world. Our country has a significance place in termes of the quality. The formula of ulexite is Na2O.2CaO.5B2O3. 16H2O. Ulexite is mined in Kütahya- Emet and Balıkesir-Bigadiç. The resolution of ulexit in hydrochloric acid has been analyzed in this study. Dissolution speed increased with increasing of reaction order, decreasing of liquid/solid rate and granule size. It is determined that speed of mixing has little effect on the speed of ressolution. When ulexite is dissolved in hydrochloric acid sollution, the reaction occurred is like below. KeyWords: Boron, resolution, hyrochloric acid, ulexite