Türkiye'de e-ticaretin gelişimi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar
The development of e-commerce in Turkey and problems encountered in the application
  1. Tez No: 357598
  2. Yazar: BEKİR ÖZBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, E-ticaret, Uygulamadaki Sorunlar, Internet, E-commerce, Challenges in the Process
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de e-ticaretin gelişimi ve uygulamaları esnasında yaşanan sorunlar değerlendirilmiştir. Öncelikle internetin e-ticaret için önemi ve potansiyelinden bahsedilmiştir. E-ticaretin kullanımının ve yaygınlaşmasının internete bağlı olarak gelişmekte olduğu vurgulanmıştır. E-ticaret için internet kullanılabilirliği önemli bir faktördür. İnternetin işlevi, e-ticareti kullanan işletme sahiplerinin ve tüketiciler açısından önem arz etmektedir. İnterneti ticari amaçlı kullanmaya başlayan üretici ve tüketiciler e-ticaret yoluyla büyük ölçüde kolaylıklar elde etmiştir. İkinci bölümde, e-ticaret kullanımının artmasıyla birlikte ticaretteki kolaylıkların da artış göstermiş olduğu anlatılmaktadır. E-ticarette yaşanılan bu gelişmeler ticareti de olumlu yönde etkilemiştir. İnternetin ticaret amaçlı kullanılmasıyla birlikte ürün alım-satımlarında da artış gözlemlenmiştir. E-ticaretin araçlarından, ödeme yöntemlerinden ve türlerinden bahsedilmiştir. İnternetin e-ticaret üzerindeki etkisi ve e-ticaretin işlevselliği vurgulanmıştır. E-ticaretin kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkan avantaj ve dezavantajlardan da elde edilmiştir. Türkiye'de e-ticaretin uygulanması esnasında yaşanan aksaklıkların ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. E-ticaretin kullanımı esnasında yaşanan sorunlar tüketicilerin e-ticareti kullanma konusundaki tutumlarında etkili olmaktadır. Bu aksaklıkların giderilmesi ve çözüme kavuşturulması için alınması gereken önlemler vurgulanmıştır. Tüketiciler daha az sorunla karşılaşıp e-ticaret alanında yapılan işlemlerde kendilerini güvende hissetmek istemektedirler. Tüketicilerin ve e-ticaret işletmesi sahiplerinin birbirlerine karşı güvenli bir alışveriş imkânı sağlamasıyla birlikte e-ticaret daha da gelişir hale gelecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is evaluated that challenges during the improvement and the processes of the e-commerce. Firstly, it is mentioned about potential and importance of the internet for e-commerce. It is emphasized that using and pervading of e-commerce, depends on internet, has improved. Availability of the internet is an important factor for e-commerce. Function of the internet is important for the owner and consumers used to e-commerce. Producers and consumers used the internet for commerce have a great facilities through e-commerce. In the second chapter, the more usage of e-commerce is increased, the more commercial facilities are increased. Trade has been affected positively by the improvements in the e-commerce. It is seen that an increasing in the buying-selling the product by using the internet for commerce. It is mentioned about tools, payment methods and kind of the e-commerce. The effect of the internet on the e-commerce and availability of the e-commerce have been emphasized. By using e-commerce, advantages and disadvantages have been obtained. It has been seen that any challenges during the applications of the e-commerce in Turkey. The challenges are affected about using e-commerce by consumer. The cautions to remove challenges and to find the solutions have been determined. Consumers want to be in safe during e-commerce process with fewer problems. If consumers and owners are in safe during the process, e-commerce will be more improved.