Özel Tüketim Vergisinin Muhasebe Bilgi Sistemi içerisinde takip edilmesi madeni yağ üretim sektöründe bir uygulama
  1. Tez No: 357600
  2. Yazar: SERDAR BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK BATIREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Special Consumption Tax, Accounting Information System, Mineral Oil Sector
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türkiye'de ve Dünya'da devletin en önemli finansman kaynağı vergilerdir. Harcamalar üzerinden alınan ve nihai olarak tüketiciye yansıtılan tüketim vergileri de genel tüketim vergisi veya özel tüketim vergisi olarak ikiye ayrılmaktadır. Ülkemizde de vergi gelirleri içerisinde önemli bir yere sahip olan özel tüketim vergisi belirli bazı malları kapsamına almaktadır. Bu bakımdan, vergi kapsamına giren işlemler verginin mükellefi olan sınırlı bir kesim tarafından uygulanmakta olduğu için hem fazla bilinmemesi, hemde tüm işletmeleri ilgilendirmemesi nedeniyle özel tüketim vergisinin muhasebe sisteminde nasıl takip edileceği üzerine yeterli çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada Özel Tüketim Vergisi'nin muhasebe sistemi içerisinde nasıl takip edilmesi gerektiği, bu kapsamda yapılması gereken çalışmaların neler olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Verilen teorik bilgiler ile konu ayrıntılı olarak incelenmiş, madeni yağ sektörü baz alınarak yapılan bir örnek uygulama ile pratikte, muhasebe sistemi içerisinde işlemlerin nasıl yürüdüğü gösterilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Özel Tüketim Vergisi, Muhasebe Bilgi Sistemi, Madeni Yağ Sektörü
Özet (Çeviri)
The most important source of finance for the state both in Turkey and the rest of the world is taxation. The consumption taxes that are levied over the expenses and ultimately reflected on the consumers are classified as general consumption tax and special consumption tax. The excise duty that constitutes a considerable portion of the tax income for our country, covers certain goods within its scope of taxation. In this regard, since the transactions within the scope of taxation are applied by a limited few that are the taxpayers, owing to the unfamiliar nature of these transactions and since these transactions are not the concern for all enterprises, sufficient studies are not available for the methods to keep track of these transactions within the system of accounts. Within this study, it has been aimed to explain how the Special Consumption Tax transactions needs to be kept track of the within the system of accounts, and the works that fall within this scope. The matter is investigated thoroughly via the theoretical information provided and via a case study based on the mineral oil sector, it has been tried to demonstrate how to keep track of the transactions within the system of accounts.