Anadille eğitim ve Avrupa Birliği Hukuku
Education in mother tongue and European Union Law
- Tez No: 357616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKADİR AKIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: dil, millet, milliyetçilik, ulus-devlet, AİHM, nation, language, nationalism, Nation-state, ECHR (AİHM)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Eğitimin ulusun şahsında oynadığı rol bugün her çevrede kabul gören bir düşüncedir. Uluslaşma süreçlerinde zorunlu eğitim homojen bir toplum oluşturmanın dinamosu işlevini görmüştür. Dilin hem bütünleştiren hem ayrıştıran fonksiyonu, onu eğitimin merkezine yerleştirmiştir. Dil -milliyetçilik münasebetinin keşfedilmesi, Ulus devletlerin sınırları içinde olup azınlıkta kalan toplulukları; dilsel milliyetçilik yoluyla kimliklerini korumaya itmiştir. Ana dillerini yaşatmak, standartlaştırmak ve sonunda da eğitim dili haline getirmek için Uluslararası antlaşmaları ve örgütleri kullanmaya başlamışlardır. Son yıllarda ortaya çıkan ayrılıkçı hareketlerin çoğu dil merkezli hareketlerdir. Uluslararası sözleşmeleri mesnet yaparak meşruiyet arayan bu hareketlerin en çok müracaat ettikleri hukuk, AB hukukudur, Bu çalışmada kaynak taraması yapılarak, dilin önemi, dil –milliyetçilik ilişkisi, azınlık hakları, AB hukuku ve O'na insan hakları bakımından yön veren AİHM içtihatları doğrultusunda ana dille eğitim konusu, çalışılmış, AB ülkelerindeki uygulamalardan örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The role of education in construction of a nation is a generally accepted opinion. In the processes of nationalization, compulsory education has fulfilled the function of constituting a homogeneous society. The uniting and separating function of language, has placed it, in the center of education. The discovery of relations between language and nationalism, led to minorities in nation-states to protect their identity through linguistic nationalism. To do this, they tried to keep alive, standardize and finally to make their mother tongue as language of instruction by using international agreements and organizations. Most of the separatist movements in recent years, are language based movements. The most referred law of these movements in seeking legitimacy of international agreements as a base, is EU law. In this study; -The importance of language, -Language and nationalism relationship, -Minority rights -EU law, -The subject of language of instruction in mother tongue within the jurisprudences of ECHR (European Court of Human Rights) which guides EU in Human rights issues, are examined and some examples in EU countries' applications are given.