Öğretmen adaylarının sosyal ağ sitelerini kullanma durumlarına göre sosyal beceri düzeylerinin incelenmesi
An investigation of candidate teachers' social skill levels according to their use of social network sites
- Tez No: 357633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Web 2.0, Sosyal Ağ Siteleri, Sosyal Beceri, Sosyal Ağlar ve Sosyal Beceri, Öğretmen Adayları, Internet, Web 2.0, Social Network Sites, Social Skill, Social Networks and Social Skill, Candidate Teachers
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma öğretmen adaylarının sosyal ağ sitelerini kullanım durumlarına göre sosyal beceri düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaca uygun olarak araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi?nde öğrenim gören 701 öğretmen adayı oluşturmuştur. Çalışmada, sosyal ağ sitelerinin kullanımıyla ilgili veriler araştırmacı tarafından geliştirilen“Sosyal Ağ Siteleri Kullanım Anketi”ile elde edilmiş; sosyal beceri düzeyleri ise Riggio tarafından 1989 yılında geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması 2004 yılında Galip Yüksel tarafından yapılan“Sosyal Beceri Envanteri”ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın verileri, parametrik testlerin varsayımlarını yerine getirmediğinden, verilerin analizinde Mann- Whitney U testi ve Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Kruskal Wallis varyans analizi sonucunda anlamlı fark bulunduğu takdirde farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre öğretmen adaylarının toplam sosyal beceri düzeylerinin; sosyal ağ sitelerine üye olma durumlarına, sosyal ağ sitelerine üye oldukları süreye, aktif olarak kullandıkları sosyal ağ sayısına, sosyal ağ sitelerinde bir günde ortalama geçirdikleri süreye, sosyal ağ sitelerinde yer alan içeriklere yorum yazma durumlarına ve sosyal ağ sitelerindeki yazışmalarında yüz simgelerini kullanma durumlarına göre anlamlı fark gösterdiği gözlenmiştir. Ancak öğretmen adaylarının toplam sosyal beceri düzeyleri, sosyal ağları en fazla kullanma amaçlarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Sosyal beceriyi oluşturan alt boyutlar ile ilgili ulaşılan önemli sonuçlar ise aşağıdaki gibi özetlenebilir: ? Öğretmen adaylarının duyuşsal anlatımcılık beceri düzeyleri; sosyal ağlara üye olma durumlarına, sosyal ağ sitelerinde bir günde ortalama geçirdikleri süreye, sosyal ağları en fazla kullanma amaçlarına, sosyal ağ sitelerinde yer alan içeriklere yorum yazma durumlarına, sosyal ağ sitelerindeki yazışmalarında yüz simgelerini kullanma durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. ? Öğretmen adaylarının duyuşsal duyarlılık beceri düzeyleri; sosyal ağlara üye olma durumlarına, aktif olarak kullandıkları sosyal ağ sayısına, sosyal ağ sitelerinde yer alan içeriklere yorum yazma durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. ? Öğretmen adaylarının duyuşsal kontrol beceri düzeyleri; sosyal ağlara üye olma durumlarına, aktif olarak kullandıkları sosyal ağ sayısına göre anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. ? Öğretmen adaylarının sosyal anlatımcılık beceri düzeyleri; sosyal ağlara üye olma durumlarına, sosyal ağ sitelerine üye oldukları süreye, aktif olarak kullandıkları sosyal ağ sayısına, sosyal ağ sitelerinde bir günde ortalama geçirdikleri süreye, sosyal ağ sitelerinde yer alan içeriklere yorum yazma durumlarına, sosyal ağ sitelerindeki yazışmalarında yüz simgelerini kullanma durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. ? Öğretmen adaylarının sosyal duyarlılık beceri düzeyleri; sosyal ağlara üye olma durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is intended to investigate candidate teachers? social skill levels according to their use of social network sites. Survey method is used based on this aim. Sample of the study is composed of 701 teacher candidates studying at Dicle University, Ziya Gökalp Faculty of Education in Spring semester of 2012 ? 2013 academic year. The data on the usage of social networking sites is collected through the ?Social Network Sites Usage Survey? developed by the researcher and the social skills levels were assesed through ?Social Skills Inventory?, developed by Riggio in 1989 and translated into Turkish by Galip Yüksel in 2004. As the data of the research doesn?t meet the hypothesis of the parametric tests, Mann ? Whitney U test and Kruskal Wallis Variance Analysis have been used for data analysis. In case of detection of a significant difference as a result of Kruskal Wallis variance analysis, Mann Whitney U test, adjusted by Bonferroni, was used in order to determine the groups between which difference is significant. According to the results of the study, significant difference was found among teacher candidates? total social skill levels with respect to their membership of social network sites, the duration of their membership to social network sites, the number of their actively used social network sites, the average of daily-time spent on social network sites, their making comments on the contents in social network sites and their use of smileys in social network sites. However, there isn?t a significant difference among total social skill levels with respect to their main purpose of using social network sites. The important results obtained from the research about the sub-dimension forming the social skills can be summarized as follows: ? Emotional expressivity skill levels of teacher candidates showed significant difference with respect to their membership of social network sites, the average of daily time spent on social network sites, their main purpose of using social network sites, their making comments on contents in social network sites and their use of smileys in social network sites. ? Emotional sensitivity skill levels of teacher candidates showed significant difference with respect to their membership of social network sites and their making comments on contents in social network sites. ? Emotional control skill levels of teacher candidates showed significant difference with respect to their membership of social network sites and the number of their actively used social network sites. ? Social expressivity skill levels of teacher candidates showed significant difference with respect to their membership of social network sites, the duration of their membership to social network sites, the average of daily time spent on social network sites, their making comments on contents in social network sites, their main purpose of using social network sites and their use of smileys in social network sites. ? Social sensitivity skill levels of teacher candidates showed significant difference with respect to their membership of social network sites and the number of their actively used social network sites. Suggestions were made based upon the obtained results.