An investigation into EFL teachers' self-efficacy beliefs, frequency of use and attitudes towards Web 2.0 tools
İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarının İngilizce öğretimine entegrasyonuna yönelik öz yeterlilik inancı, kullanım sıklığı ile tutumları üzerine çalışma
- Tez No: 633043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN TÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web 2.0 araçları, öz-yeterlik inançları, İngilizce öğretmenleri, tutumlar, İngilizce öğretimi, Web 2.0 tools, self-efficacy beliefs, EFL teachers, attitudes, ELT
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Mesafelerin hızla yaklaştığı ve kültürlerin her zamankinden daha fazla kesiştiği bir dünyada, bir yabancı dilin, özellikle de evrensel bir dilin gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. Ülkeler arasındaki ekonomik, politik, kültürel ve sosyolojik ilişkiler artık geçmişe göre daha güçlü ve daha önemlidir. İnternetin ve beraberindeki Web 2.0 teknolojilerinin yaygın kullanımı son yıllarda yabancı dillerin önemini artırmıştır. Öğretmenlerin, öğrencileri sınıfta yaptıkları pek çok etkinliğe kolayca dahil edilebilen ve öğrencilerin eğitim hayatını kolaylaştıracak bu araçları kullanmaya teşvik etmeleri beklenmektedir. Bu nedenle, bu çalışma İngilizce öğretmenlerin Web 2.0 araçlarını kullanımına yönelik öz-yeterlilik inançları, tutumları ve kullanım sıklığını incelemiştir. Bu çalışma aynı zamanda Web 2.0 araçlarının entegrasyonunu etkileyen demografik değişkenleri de incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, karma bir yöntem tasarımı gerçekleştirmiş; nicel ve nitel veriler iki aşamada toplanmıştır. Çalışma verileri Diyarbakır ilinde bulunan 183 farklı devlet okulunda çalışan gönüllü İngilizce öğretmenlerden toplanmıştır. Nicel veriler demografik bilgiler, Web 2.0 Araçları Entegrasyon Aracı (W2TII) ve Web 2.0 Araçları Entegrasyon Öz-Yeterlik Aracı (WTISEI) (Pan ve Franklin, 2011), Tutumları Ölçmek için Ayrıştırılmış Planlanan Davranış Teorisi (DTPB) Modeli (Hartshorne ve Ajjan, 2008) içeren dört bölümden oluşan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Farah (2011) tarafından geliştirilen bir dizi yarı yapılandırılmış görüşme sorusu, ilk aşamada ankete katılan 10 gönüllü İngilizce öğretmeninden dikkate değer detaylı veri toplamak için kullanılmıştır. Veriler SPSS 24.0 programı ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcıların genel olarak Web 2.0 araçlarını kullanım sıklıklarının orta düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar ayrıca, İngilizce öğretmenlerinin öz-yeterlik inançları, tutumları ve Web 2.0 araçları kullanımı arasında demografik değişkenlere göre anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, 21 ila 24 yaşları arasındaki katılımcılar Podcast ve Sosyal Ağ Sitelerinin kullanımına yönelik daha yüksek öz-yeterliliğe sahipken, 40 yaş ve üstü katılımcılar göreceli olarak düşük öz-yeterlik seviyesine sahiptiler. Ayrıca the FATIH Projesi ve İnteraktif Beyaz Tahta hizmetiçi öğretmen eğitimlerine katılan İngilizce öğretmenleri, Web 2.0 araçları kullanımına yönelik olumlu tutumlara sahipken, EBA ve DynEd eğitimlerine katılan İngilizce öğretmenleri Web 2.0 araçlarına yönelik olumlu tutum göstermemiştir. Web 2.0 araçları ve İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanmadaki öz-yeterlik ortalamaları karşılaştırıldığında, sonuçlar katılımcıların Web 2.0 araçlarını kullanma konusundaki güvenlerinin bu araçların orta düzeyde kullanımı ile uyuşmadığını ortaya koymuştur. Sonuçlar, İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarına yönelik öz-yeterlikleri ile tutumları arasında anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular ışığı altında, çalışmanın İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarına yönelik öz-yeterlik inançları, kullanım sıklıkları ve tutumları konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olarak İngilizce öğretmen eğitimi programlarına ve hizmet içi öğretmen eğitimlerine katkıda bulunabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
In a world where distances are rapidly getting closer and cultures intersect more than ever, the necessity of a foreign language, especially a universal language, is an undeniable fact. Economic, political, cultural and sociological relations between countries are now stronger and more significant than in the past. The widespread use of the internet and the accompanying Web 2.0 technologies have increased the importance of foreign languages in recent years. Teachers are expected to encourage students to use these tools, which can be easily included in many of the activities that students do in the classroom and that will facilitate students' education life. Therefore, the present study aims to investigate EFL teachers' self-efficacy beliefs, frequency of use and attitudes towards Web 2.0 tools. This study also seeks to examine the demographic variables influencing the integration of Web 2.0 tools. The study conducted a mixed method design, and the quantitative and qualitative data were collected in two phases. The study data was collected from 202 EFL teachers from 183 different public schools in Diyarbakır, Turkey. The quantitative data was gathered through a questionnaire consisting of four parts including demographic information, Web 2.0 Tools Integration Instrument (W2TII) and Web 2.0 Tools Integration Self-Efficacy Instrument (WTISEI) (Pan & Franklin, 2011), and the Decomposed Theory of Planned Behaviour (DTPB) Model to Measure Attitudes (Ajjan & Hartshorne, 2008). In the qualitative data collection phase, a set of semi-structured interview questions developed by Farah (2011) were used to gather data in considerable detail from the 10 volunteer teachers of English who participated in the survey in the first phase. The data was analysed through SPSS edition 24.0 program and content analysis. The findings unveiled that the participants, in general, reported a medium frequency of using Web 2.0 tools. The results also revealed that there was not any significant difference between the self-efficacy beliefs, attitudes of the EFL teachers and their Web 2.0 tools usage according to the demographic variables. However, the participants aged between 21 and 24 seemed to have higher self-efficacy towards the use of Podcasts and Social Networking Sites, while the participants between the age of 40 and above had relatively low self-efficacy level. Besides, EFL teachers who attended FATIH project and Interactive Whiteboard teacher trainings had positive attitudes towards Web 2.0 tools usage, while those attended EBA and DynEd in-service teacher trainings did not show any positive attitudes towards Web 2.0 tools. In comparing the mean of the use frequency of Web 2.0 tools and EFL teachers' self-efficacy in operating these Web 2.0 tools, the results suggested that the participants' confidence in using Web 2.0 tools did not agree with the medium use of these tools in their teaching. The results revealed a significant difference between self-efficacy and attitudes of the EFL teachers towards the Web 2.0 tools. In the light of the findings, it can be concluded that the study can contribute to the English teacher training programs and in-service teacher trainings by helping raise the awareness regarding English teachers' self-efficacy beliefs, frequency of use and attitudes towards Web 2.0 tools.