Yeni atanan öğretmenlerde tükenmişlik sendromu
  1. Tez No: 357646
  2. Yazar: HASAN BİÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma, Düşük Kişisel Başarı, KPSS, Yeni Atanan Öğretmenler, Burnout, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Reduced Personal Accomplishment, KPSS, Newly Appointed Teachers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, yeni atanmış öğretmenlerde tükenmişliğin ne boyutta olduğunu ve tükenmişliğin yaş, cinsiyet, medeni durum, mezuniyetin kaçıncı yılında atanması, KPSS'ye giriş sayısı, okul türü, öğrenci sayısı ve okulun bulunduğu sosyo-ekonomik duruma göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelendiği betimsel bir çalışmadır. Araştırma Batman iline yeni atanan 472 öğretmen adayı üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 16.0 programı kullanılmıştır. Araştırmada yaş, KPSS'ye giriş sayısı, medeni durum, mezuniyetten sonraki atanma süresi ve okulun bulunduğu sosyo-ekonomik durum faktörlerinin yeni atanan öğretmenlerin tükenmişliği üzerinde etkisinin olduğu fakat cinsiyet, görev yapılan okul türü ve sınıfta öğrenim gören öğrenci sayısı faktörlerinin etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study that investigates the level of burnout syndrome among newly appointed teachers and effects of factors such as age, gender, marital status, the year of appointee after graduated, number of taking the KPSS exam, the type of school, mean student number in class, the socio-economic level of the school area. 472 newly appointed teachers in Batman province participated in this study. A personal information form prepared by researcher and Maslach Burnout Inventory were used to collect data. SPSS 16.0 was used for analysis of data. The study revealed that the number of taking the exam, marital status, the year of appointee after gradated, the socio-economic level of the school area and age affects the level of burnout syndrome on newly appointed teachers whereas; type of school, mean student number in class and gender did not appear as a significant effect for burnout.