Adaylık eğitimi sürecinde mesleğe yeni başlayan sosyal bilgiler öğretmenlerinin deneyimleri: Süreç odaklı nitel bir çalışma
Experiences of newly appointed social studies teachers during their teacher training priod: A process-oriented qualitative study
  1. Tez No: 1010430
  2. Yazar: DERYA AĞSAKALLI TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MİNDİVANLİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Sosyal bilimler, Öğretmen görüşleri, Candidate teachers, Social sciences, Teacher opinions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, yeni atanan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin mesleğe başlamadan önceki beklenti, duygu ve düşünceleri ile adaylık süreci sonunda edindikleri deneyimler incelenerek, öğretmenlerin mesleki uyum süreçlerinin bütüncül bir yaklaşımla ortaya koyulması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, süreç odaklı nitel bir yaklaşımla durum çalışması deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma grubunu 18 gönüllü Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmuştur. Son görüşme 16 öğretmenle tamamlanmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmış, ses kaydı alınarak görüşmeler transkript edilmiş ve MAXQDA ile içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Bu araştırma, aday öğretmenlerin göreve başlamadan önce Sosyal Bilgiler dersini idealist bir çerçevede tanımlarken, adaylık süreci sonunda müfredat yoğunluğu, ders saati yetersizliği ve merkezi sınavlardaki düşük ağırlık gibi yapısal unsurlar nedeniyle bu algılarının değiştiğini göstermektedir. Bu süreçte fiziki imkân yetersizlikleri, okul-çevre uyumsuzluğu, düşük öğrenci motivasyonu ile veli ve idareci baskısı mesleki uyumu zorlaştıran temel faktörler olarak saptanmıştır. Ayrıca lisans eğitiminin uygulama sahasındaki yeterliliğinin sorgulandığı, bürokratik iş yükü ve mevzuat bilgisi eksikliğinin yaşandığı, atanılan bölgenin sosyo-psikolojik etkileriyle birleşen bu zorlukların bazı öğretmenlerde mesleki gelecek kaygısını ve mesleği bırakma düşüncesini belirginleştirdiği ortaya koyulmuştur. Sonuç: Aday öğretmenlik süreci, bütüncül bir destek sistemi olarak ele alınmalıdır. Araştırma sonuçlarında, ders saati/kitabı ile program uyumu, okul-veli-öğrenci-idare ilişkilerindeki problemler, özlük hakları ve mevzuat bilgisi eksikliği, bürokratik yük, lisans eğitiminin yetersizliği, mentor desteğinin önemi ve yeni çevreye uyum gibi zorluklar öne çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine the pre-service expectations, emotions, and thoughts of newly appointed Social Studies teachers in comparison with the experiences they acquired at the end of their induction process, thereby revealing their professional adaptation experiences through a holistic approach. Method: This study was conducted as a process-oriented qualitative research using the case study design. While 18 Social Studies teachers appointed on May 8, 2023, participated voluntarily, the study was completed with 16 teachers who provided active participation. Data were collected through semi-structured interviews, transcribed from audio recordings, and analyzed via content analysis using MAXQDA software. Findings: The research indicates that while novice teachers defined Social Studies within an idealistic framework before starting their duties, these perceptions shifted by the end of the induction process due to structural factors such as curriculum density, insufficient course hours, and the low weight of the subject in central examinations. Inadequate physical facilities, school-environment incompatibility, low student motivation, and pressure from parents and administrators were identified as the primary factors complicating professional adaptation. Furthermore, the findings revealed that the sufficiency of undergraduate education in the field of application was questioned, bureaucratic workload and lack of legislative knowledge were experienced, and these challenges—combined with the socio-psychological effects of the appointed region—exacerbated concerns about the professional future and thoughts of quitting the profession among some teachers. Conclusion: The teacher induction process should be addressed as a holistic support system. This research highlights challenges such as the alignment between the course and the curriculum, school-parent-student-administrator relations, lack of personal rights and legislative knowledge, bureaucratic burden, inadequacy of undergraduate education, the importance of mentor support, and adaptation to a new environment. These findings demonstrate that the process must be transformed into a comprehensive support system that permanently strengthens professional competencies and psychological resilience.