Matematik derslerinde ilişkilendirmeye ne ölçüde yer verilmektedir?: Sınıf içi uygulamalardan örnekler
To what extent making connections are given place in mathematics classes?: Examples from real classroom practices
- Tez No: 357654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN BİNGÖLBALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: matematiksel ilişkilendirme, gerçek hayatla ilişkilendirme, kavramın farklı gösterimleri arasında ilişkilendirme, kavramlar arası ilişkilendirme, farklı disiplinlerle ilişkilendirme, Making connections in mathematics, real life connections, making connections among multiple representations of a concept, making connections between different concepts, interdisciplinary connections
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin matematik derslerindeki sınıf içi uygulamalarında ilişkilendirmeye ne ölçüde ve nasıl yer verdiklerini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini Gaziantep ilindeki farklı ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 3 matematik öğretmeni ve 3 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin matematik derslerindeki sınıf içi uygulamaları bir eğitim-öğretim yılı boyunca belirli aralıklarla videoya çekilmiştir. Video kayıtlarının analizleri ile araştırma verileri elde edilmiştir. Elde edilen veriler öğretmenlerin matematik derslerinde ilişkilendirmeye ne ölçüde yer verdikleri; gerçek hayatla ilişkilendirme, kavramın farklı gösterimleri arasında ilişkilendirme, kavramlar arası ve disiplinler arası ilişkilendirme yönlerinden incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında en fazla kavramlar arası ve gerçek hayatla ilişkilendirmeye yer verdiklerini, farklı gösterimler arasında ilişkilendirmeye ise daha az yer verdiklerini göstermektedir. Diğer disiplinlerle ilişkilendirme ise neredeyse hiç yapılmamıştır. Sonuç olarak, öğretmenlerin matematik derslerinde ilişkilendirmeye yeterli düzeyde yer vermedikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the extent to which teachers use the connections in their mathematics classroom practices. Three mathematics and three classroom teachers working in different elementary schools in Gaziantep took part in this study. These six teachers? mathematics classroom practices were videotaped at regular intervals throughout the academic year. Research data were obtained by analyzing video recordings. The data were analyzed to find out the extent to which teachers use the connections, namely real life connections, connections between different representations of a concept, connections between concepts and interdisciplinary connections in their classroom practices. The results show that the teachers make more connections in the categories of the connections between concepts and real life connections. Comparatively, there is less emphasis on the connections between multiple representations and interdisciplinary connections are hardly ever used. Consequently, the findings show that the teachers have not given enough importance to make connections in their mathematics classes.