İnternet bankacılığı kullanımı ve zaman ekonomisi: Adana'da sağlık çalışanları üzerine bir uygulama
The usage of internet banking and the economy time: An application about personnel of health in Adana
  1. Tez No: 357661
  2. Yazar: ERTUGRUL KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Bankacılık, İnternet Bankacılığı, Bank, Banking, Internet Banking
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çağımız, bilgi iletişim ve internet teknolojisinin hızla gelişim gösterdiği bir çağdır ve insanlar bu teknolojiye hızlı bir şekilde uyum sağlamaktadır. Bundan dolayı; her geçen gün değişen isteklere ve ihtiyaçlara sahip insanların var olduğu günümüzde, gelişen teknoloji sayesinde internet ortamının yaygınlaşması buna ön hazırlık yapmaktadır. Teknolojinin gelişme göstermesi, bankacılık sektöründe de etkili olmuştur. Günün değişen ekonomik şartlarına, rekabet ortamlarına dâhil olmak isteyen bankacılık piyasası, internet ve teknolojiyi aktif olarak kullanan bir sektör hâline gelmiştir. Nitekim bu doğrultuda, bankacılık sektöründe alternatif dağıtım kanallarında sürekli yenilenmeler görülmektedir. Bu dağıtım kanallarının en önemli olanı da internet bankacılığıdır. Bu doğrultuda hazırlanan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; bankanın tanımı yapılıp işlevlerinin neler olduğu, bankacılığın tarihsel gelişimine dair bilgiler, banka, şube ve personel sayıları açısından veriler derlenmiştir. İkinci bölümde internet bankacılığından söz edilmiştir. İnternet bankacılığının tarihsel gelişiminden bahsedilerek, internet bankacılığının avantajlarına ve dezavantajlarına değinilmiş, güvenlik sistemleri hakkında bilgi verilmiş, hangi işlemlerin yapılabildiği güncel çalışmalar neticesinde belirlenmiş ve Türkiye'de internet bankacılığına ait istatistikî veriler tablolar hâlinde düzenlenerek yorumlanmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise; Türkiye'de bir örneklem belirlenerek anket çalışması uygulanmıştır. Bu uygulamayla kişilerin internet bankacılığı hakkında görüşleri alınmış, internet bankacılığının yaygınlaştırılması için nelerin gerekli olduğu konusunda öngörülerde bulunularak çözümler üretilmeye çalışılmıştır. Anket uygulamasıyla elde edilen verilere ait sonuç ve önerilerle çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our age is a period in which communication and internet technologies have shown a swift development and people are adjusting to these technologies fast. Because of this, in our times, when there are people with needs and desires that changes every other day, owing to the developing technology, spread of internet environment lays the groundwork for this. Development of the technology has also been effective on banking sector. The banking market which wants to be involved in today's economic situations, competition environment has become a sector that uses internet and technology actively. Thus, accordingly, in banking sector, constant renewals are seen in alternative distribution channels. The most important one of these channels is the online banking. The article written about it is composed of three segments. In the first segment of the article, what a bank is defined, data about its functions, the historical process of banking; bank, branch offices, and staff personal in the means of their numbers is compiled. In the second segment, online banking is mentioned. Upon mentioning historical developments of online banking, the advantages and the disadvantages of online banking is told, information about the security systems are given, it's determined by update works which transactions can be done and statistical data on online banking in Turkey are arranged as a chart and it's interpreted. In the third and the last segment, upon assigning a sample in Turkey, a survey study is carried out. With this survey, people's thoughts about online banking is asked, by forecasting what is needed for its spreading, results are tried to be acquired. With the results and suggestions on data which is acquired by survey, the article is finished.