İlköğretim matematik öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin prizma ve silindir kavramlarına dair kavram imajlarının incelenmesi
İlköğretim matematik öğretmenliği birinci sinif öğrencilerinin prizma ve silindir kavramlarina dair kavram imajlarinin i̇ncelenmesi
  1. Tez No: 357660
  2. Yazar: MEHMET GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BOZKURT, DOÇ. DR. YUSUF KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geometri öğretimi, kavram imajı, prizma, silindir, teaching geometry, concept image, prism, cylinder
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada ilköğretim matematik öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin prizma ve silindir kavramlarına dair kavram imajları incelenmiştir. Türkiye'nin güneyindeki bir devlet üniversitesinde 2011-2012 eğitim yılında ilköğretim matematik öğretmenliği bölümü 1. Sınıfına devam eden toplam 117 öğrenciye üç boyutlu geometrik kavramların bulunduğu bir form uygulanmıştır. Katılımcıların bu formda verilen kavramlarla ilgili çağrışımları yazmaları ve uygun olanların şekillerini çizmeleri istenmiştir. Bu çalışma kapsamında prizma ve silindir kavramları ile ilgili veriler nitel olarak analiz edilmiştir. Katılımcıların genel olarak çağrışımdan ziyade tanım yapma eğiliminde oldukları ve şekilleri betimlemeye çalıştıkları görülmüştür. Ayrıca şekillerin yüzeylerine ve açılımlarında oluşacak iki boyutlu şekillere aşırı bir vurgu göze çarpmaktadır. Öte yandan katılımcıların büyük bir çoğunluğu prizma ve silindir kavramlarını dörtgen prizma ve dik dairesel silindir olarak algıladıkları görülmüştür. Katılımcıların silindir ve prizma şekilleri için çoğunlukla şekillerin arkalarını da aralıksız çizgilerle çizdikleri görülmüştür. Bu verilere dayanarak katılımcıların prizma ve silindir kavramları ile ilgili kavram imajlarının zenginleştirilemediği ve yanlış kavram imajları oluşturdukları söylenebilir
Özet (Çeviri)
In this study, first year elementary mathematics education student's concept image about the concepts of prism and cylinder was investigated . During this research we worked with 117 participants who are first year students at a state university which is located in the southern region of Turkey in the academic year 2011-2012. In order to collect data, a form ıncluding three dimentional geometrical concepts was utilized. The participants were asked to write the connotations about given concepts and draw the shapes of the appropriate ones. Within this study, the data about prism and cylinder were analysed qualitatively. It seems that the participants are generally inclinable to define and portrayal the shapes instead of trying to connotative them. Also there is a conspicuity that, there were an over-emphasize on the planar geometrical shapes which appears on the face of the certain concepts. On the other hand, most of the participants have a sense of the right circular cylinder as cylinder and sense of rectengular prism as prism. It's seemed that participants generally draw the solid edges at back of the shapes. As the result of collected data, we can say that participants' concept image about prism and cylinder could not been enriched. In addition, they have some incorrect concept images.