Türkiye'de belde belediyelerinde ölçek sorunu: Kütahya ili örneği
In Turkey, scale problems in town municipalities: Example of Kutahya province
- Tez No: 357662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belde Belediyeleri, Etkinlik, Ölçek Sorunu, Verimlilik, Activity, City municipalities, Productivity, Scale problem
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bilindiği gibi Türkiye'de belediyeler halka en yakın kuruluşlardır. Bu nedenle yaptıkları hizmetler de çok çeşitlidir. Günümüzde belediyelerin teknik ve uzmanlık bilgilerine ve yetişmiş personele olan gereksinimi artmıştır. Buna karşın, küçük belediyeler, nitelikli ve yetişmiş personel istihdam etmede önemli sıkıntılar yaşamaktadırlar. Küçük yerleşim yerleri küçük üretim gerektirmekte bunun için sağlanan teknolojik ve yönetsel olanaklarla ölçek ekonomisinden faydalanamamaktadırlar. Bu soruna ek olarak, belediyelerin mevcut teşkilat ve personel yapısı, yaşanan sıkıntıların daha da artmasına neden olarak, belediyelerin etkin ve verimli hizmet sunmasını engellemekte, kaynak israfına yol açmaktadır. Türkiye'de küçük ölçekli yerleşim birimleri için köy yönetimi bulunmasına rağmen belediyelerin büyük bir kısmının nüfusunun 5.000'den aşağı olması, ölçek sorununu daha da önemli hale getirmekte ve bir an önce çözüme kavuşturulması gereken bir sorun olarak karşımıza çıkartmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de ciddi kamu yönetimi sorunlarından birini oluşturan küçük ölçekli belediyeler sorununa ilişkin olarak, yapılan çalışmalar incelenerek Kütahya ili belde belediyeleri hakkında değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
As known, municipalities are the closest institutions to the public in Turkey. Therefore, their services are very versatile. In our time, municipalities' need for technical and expertise knowledge and the need for qualified personnel are increased. Despite this need, small municipalities have some serious problems in employing sufficient and qualified personnel. Undersize settlements require minor production; the technological and executive scopes provided for this cannot take advantage of scale economy. As an addition to this problem, the present organization and personnel structure of municipalities hamper municipalities' providing active and productive service by causing the problems to increase, leading to the waste of source. Although having village administrations for small-scale settlements in Turkey, most municipalities' having population less than 5.000, makes scale problems more important and asserts it as a problem that needs to be solved forthwith. In this study, in relation to small-scale municipalities problem, which poses one of the serious public administration problems in Turkey, by examining the prior works, evaluations will be made on Kütahya province city municipalities.