Seyitömer Höyük M.Ö. I. bin Gri Monokrom Seramikleri
Seyitömer Mound Grey Monochrome Ceramics belonging to 1st thousand bc
- Tez No: 357663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, M.Ö. I. Bin Gri Monokrom, Phryg, Seyitömer Mound, Grey Monochrome, 1st thousand B.C, Phryg
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Seyitömer Höyük'ten ele geçen M.Ö. I. Bin Gri Monokrom Seramikler bu tez kapsamında incelenmiştir. Bu tezin yapılmasında ki amaç M.Ö. I. bin gri monokrom seramiklerin katoloğunun oluşturulması ve gri seramiklerin değerlendirilmesi. Yapılan incelemeler göstermektedir ki Seyitömer Höyük'te üretilen gri monokrom seramikler M.Ö. 6. yüzyılın sonundan Hellenistik Dönem'in sonuna kadar kullanım görmüştür. Tez konusu oluşturan malzemenin incelenmesi sonucunda, Seyitömer Höyük'te Phryg mimarisi ve tabakası olmadığı halde Phryg seramiklerinin var olması, Pers hâkimiyeti altında Phrygler'in yaşadığının bir göstergesidir. Phrygler'in Pers hâkimiyeti altında kültürlerini devam ettirmesi, M.Ö. 5. yüzyılda Phryg seramik geleneğini hala sürdürdüklerinin en önemli kanıtıdır. Bu durum bize gösteriyor ki Seyitömer Höyük'te farklı etnik grupların var olduğunu ve bu grupların kendilerine özgü kültürlerini rahatça yaşadıklarının göstermektedir. Çalışma kapsamında tüm, tüme yakın, profil veren ağız parçaları, gövde parçaları yer almaktadır. Seyitömer Höyük'ten ele geçen parçalar kendi içinde gruplandırılmıştır. Belirlenen gruplar buluntu tabakaları da göz önünde bulundurularak, diğer yerleşimlerden ele geçen örneklerle karşılaştırılarak tarihlendirilmiştir. Söz konusu malzememizin hamur özellikleri (hamur rengi ve katkı malzemesi) ve yüzey işçiliğine göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu ayrımlar da göz önünde bulundurularak, malzeme mal gruplarına ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Grey monochrome ceramics, belonging to 1st thousand B.C., which were obtained in Seyitömer Mound, have been examined within this thesis. The aim of this research is to create the catalogue of grey monochrome ceramics belonging to 1st thousand B.C. and evaluate grey ceramics. The research shows that grey monochrome ceramics which have been produced in Seyitömer Mound, have been used from the end of 6th century to the end of Hellenistic period. After the examination of materials which create the thesis topic, the existence of Phryg ceramics even if there is not the Phryg architecture and layer in Seyitömer Mound, has been regarded as a sign that shows Phrygs once lived under the dominance of Persians. The maintenance of Phrygs' culture under the dominance of Persians is the most significant evidence taht shows Phrygs still kept economic tradition in the 5th century B.C. That shows us different ethnical groups once existed in Seyitömer Mound, and those groups kept their cultures in a comfortable way. Within the research all, almost all, mouth and body parts which give profile exist. All the items obtained in Seyitömer Mound, are grouped in their own. Specified groups have been dated in comparision to other samples obtained from other settlements. The evaluation of that material has been made with respect to paste feauture (paste colour and the use of additives) and surface crafting. The material is divided into commodity groups by taking those differences into consideration.