Yönlendirme tasarımlarında grafiksel yapı ve bir uygulama örneği
Guidance in the design of graphical structures and an application example
  1. Tez No: 357669
  2. Yazar: METİN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Grafiksel Yapı, Tasarım, Yönlendirme Grafiği, Environment, Graphical Structures, Design, Routing Chart
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma, yönlendirme tasarımlarında grafiksel yapıyı incelemek ve elde edilen bulgulara göre bir uygulama yapabilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada genel tarama modellerinde literatür taramasından yararlanılmış ve bu kapsamda yönlendirme tasarımlarının grafiksel yapısı incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre yönlendirme tasarımlarının grafiksel yapısını oluşturan unsurların tipografi, renk, malzeme, konum, boyut ve görüntü olduğu ve yönlendirme araçları tasarlanırken bu unsurların göz önünde bulundurulması gerektiği anlaşılmıştır. Yönlendirme araçları tasarlanırken uygulama alanındaki kullanıcıların isteklerinin göz önünde bulundurulması, tasarım yapılırken uzman kişilere müracaat edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Alanlarında uzman kişiler tarafından hazırlanması ve yapıyı oluşturacak unsurların dikkatle kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi binasının kullanımına yönelik yönlendirme grafiği tasarımı yapılmıştır. Yapılan örnek tasarım binanın içerisine uygulanmış ve kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan bu çalışma ile yönlendirme tasarımlarına yeni bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmış, üç boyutlu objeler kullanılarak görsel farklılık yaratılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, examine and obtain guidance in the design of graphical structure based on the findings was carried out in order to make an application . In general screening model utilized in the research literature and in this context the graphical structure has been examined routing design . According to the findings of routing design of graphical elements that make up the structure , typography, color , material, location , size, and image and routing tools that should be taken into consideration when designing these elements has been found . Routing tools when designing applications to be considered in the field of user requests , design process experts have concluded that the application should be . prepared by experts in their fields and to create a structure element should be used with caution concluded . According to the findings obtained Dumlupınar University Faculty of Fine Arts in graphic design guidance for the use of the building is made. Through the building design applied to the samples and were introduced . Routing with these studies aimed to provide a new perspective to the design , three-dimensional objects using the visual differences are desired to be created .