Yakup Paşa Gazavatnamesi, latin harflerine çevrilmesi ve değerlendirilmesi
Gazavatname of Yakup Pasha, conversion to latin letters and evaluation
- Tez No: 357668
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Yakup Paşa, Gazatname, Kırbova Savaşı, Derencil, Yakup Pasha, Gazavatname, Battle of Kırbova, Derencil
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Gazavatnameler ya da gazanameler, gazaları ve gazilerin kahramanlıklarını anlatan eserlerdir. Genel olarak, tek savaş veya akından bahsedenler gazaname, birden çok savaştan ya da akından bahsedenler ise gazavatname olarak adlandırılır. Gazavatnameler, kroniklerle beraber Osmanlı tarihinin bazı kere eksik bıraktığı noktaları dolduran önemli belgelerdir. Çalışma konusu olan Yakup Paşa Gazavatnamesi, 1493 yılında, o sırada Bosna Valisi olan Yakup Paşa'nın yaptığı akınları ve savaşları anlatır. Eserde, Yakup Paşa'nın yaptığı akınlar, bu akınlara cevap vermek üzere Paşa'ya karşı Macar Kralı'nın topladığı birliklerin yaptığı Kırbova Savaşı anlatılır. Macarların bu savaştaki komutanı Derencil adlı bir bandır ve yapılan savaş sonunda Yakup Paşa'nın kuvvetleri sayıca çok üstün olan düşman kuvvetlerine karşı galip gelir. Yakup Paşa Gazavatnamesinin yazarı Bahşî adlı bir şairdir. Eserde; gaza komutanını yüceltilmesi, ona kutsal özellikler atfedilmesi, yaptığı kahramanlıklarını abartılması gibi gazavatname türünün özellikleri mevcuttur. Çalışmanın içerisinde, bu gazavatname ile Osmanlı tarihi eserlerinin aynı dönemi anlatan kısımlarının karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gazanames or gazavatnames are the works that describes the battles and the heroism of veterans. Generally, if the subject of the workis a single war, it is a gazaname. But if it describes two or more battles then it is called gazavatname. Gazavatnames fill the unknown and incomplete areas of Ottoman history along with the chronicles. Gazavatname of Yakup Paşa, the subject of this work, gives information about the wars and raids commanded by Yakup Paşa, governor of Bosnia, in 1493. In the work, the raids of Yakup Paşa and the war between the forces ofhim and the army which was formed by the King of Hungary have been described. The commander of Hungarian army was Derencil and after the war has been caught by Ottoman soldiers. In the work, the typical features of gazavatnames are present such as praising the commander exaggeratedly, to ascribe divine characteristics to him, to exaggerate the heroism of him. In this study, the Ottoman Turkish text was transcribed to present Turkish form and the work was compared with other historical sources.