Örgüt kültüründe Hofstede modeli ile öğrenen organizasyon arasında ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research for determining the relation between the Hofstede model in organizaton culture and the learning organization
  1. Tez No: 357670
  2. Yazar: MÜNEVVER KANTAŞ SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Öğrenen Organizasyon, Hofstede, Learning Organization, Organizational Culture, Hofstede
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, Geert Hofstede'nin örgüt kültürü boyutları temel alınarak örgüt kültürü ile öğrenen organizasyon arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Ayrıca iki farklı örgüt arasında, mevcut örgüt kültürü algılarındaki anlam ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada öğrenen örgüt ve örgüt kültürü arasındaki ilişki incelenerek bu konudaki boşluk giderilmeye çalışılmış, ayrıca öğrenen organizasyon olmak isteyen işletmelere önemli bir rehberlik aracı olması hedeflenmiştir. Hofstede'nin DAM94 ölçeğinden yararlanarak örgüt kültürü boyutları tek tek irdelenmiş, Watkins ve Marsick tarafından ortaya konan“Dimensions of Learning Organization Questionnaire (DLOQ)”isimli ölçekten yararlanarak öğrenen organizasyon boyutları değerlendirilmiştir. Örgüt kültürü boyutları ile öğrenen organizasyon boyutları karşılaştırılmış, aralarındaki ilişki korelasyon analizi ile incelenmiştir. Bu analizin sonuçlarına göre, araştırmaya genel olarak bakıldığında Hofstede'nin örgüt kültürü ile öğrenen organizasyon arasında ilişkinin zayıf olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this thesis is to determine the relation between organization culture and learning organization, based on Geert Hofstede's organization culture traits. Also, the meaning in the perception of the existing organization culture between two different organizations is tried to be related. In this study, the gap in the topic of relation between learning organization and organization culture is tried to be filled by analyzing it; also, this study is aimed to be an important guiding tool for businesses which are trying to become a learning organization. Traits of the organization culture are examined one by one by means of Hofstede's DAM94 scale, traits of the learning organizations are evaluated by the help of the scale named“Dimensions of Learning Organization Questionnaire (DLOQ)”which is presented by Watkins and Marsick. Traits of the organization culture and traits of the learning organization are compared and the relation between them is examined with correlation analysis. Reviewing this research all in all according to this analysis' results, it is determined that the relation between Hofstede's organization culture and learning organization is weak.