Çankırı Sancağı Kurşunlu kazası Temettuat Defterinin latin harflerine çevrilmesi ve değerlendirilmesi
The income tax books with number 00813 transcription and evaluation
- Tez No: 357671
 - Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Temettuat Defteri, Ekonomik ve Ticari Şartlar, The Income Tax Books, Economical and Cammercial Conditions
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 259
Özet
Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısının ortaya çıkarılmasında Temettü'at defterlerinin önemi büyüktür. Temettuat Defterleri, kişilerin servet, gelir ve vergi miktarlarının yanı sıra hane reislerinin fiziksel özelliklerini ve mesleklerini gösteren ayrıntılı sayım kayıtlarıdır. Bu çalışmada XIX. yüzyıl ortalarında Çankırı sancağının Kurşunlu Kazasının köyleri ele alınarak sosyo- ekonomik durumları incelenmeye çalışılmıştır. Temettü'at defterleri, günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde bulunmaktadır. Temettü'at defterlerinin tasnif çalışmaları 1988 yılında tamamlanarak araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Yüksek lisans tez çalışmasına konu olan defter, Çankırı sancağına tabi Kurşunlu kazasındaki aşağıdaki köylerin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. BOA. ML. VRD. TMT. 00813 Kurşunlu kazası
Özet (Çeviri)
The dividend book were crucial elements which reveal the social ecenimic cultural structure Ottomans. They served as elaborate census records of individuals' income, property and amount of their taxes; besides the physical features and professions of the family members. In this thesis the socio-economic status of the villages in Kursunlu in the 19'th century. The books of the dividends are kept in National Ottoman archives. The book mentioned in this thesis includes the transcripts and their evaluations of the villages written below. BOA. ML. VRD. TMT. 00813 Kurşunlu kazası.