Göstergebilime bağlı illüstrasyonların izleyici üzerindeki etkisinin incelenmesi
Researching the effect of illustrations on the perception of an audience according to semiotic
  1. Tez No: 357672
  2. Yazar: CEMİLE KÜBRA YÖNTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, Göstergebilim, Gösterge, Grafik Tasarım, İllüstrasyon, Aesthetic, Semiology, Semiotic, Graphic design, Illustration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Göstergebilim çeşitli göstergeleri ve gösterge dizinlerini araştıran bir bilim dalı olarak; resim, illüstrasyon, grafik tasarım, fotoğraf gibi çeşitli sanat etkinliklerinde, kişiler ve toplumlar arası iletişime, davranış biçimlerine kadar geniş bir çalışma alanını kapsamaktadır. Göstergebilim incelediği alanlarda kendine özgü yöntemleriyle, araştırmanın kurallarını belirlemeyi, işleyiş biçimlerini saptamayı, açıklama ve analizini yapmayı hedeflemektedir. İllüstrasyon da, kendine ait bir anlamlandırma ve göstergeler sistemine sahiptir. İllüstrasyon; bir konuyu, metni, cümleyi veya sloganı görsel yolla betimleyen bir tasarım dilidir. Kullanılan, kağıt, boya, fırça, bilgisayar vb. materyaller illüstrasyonun maddi unsurlarını oluşturmaktadır. Yapıtı ortaya koyan tasarımcı bilinci ise, bu unsurlar aracılığı ile anlam ve içeriği oluşturmaktadır. Estetik ve planlı bir bilinç ile ortaya konulan tasarımlar, toplum ve izleyici bilincinde de anlamlar kazanmaktadır. Bir illüstrasyonu incelerken göstergebilimsel niteliklerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. İllüstrasyon sadece biçimsel ve estetik olarak değerlendirildiğinde, eksik ve niteliksiz olarak algılanmasına sebep olabilmektedir. Araştırmada söz konusu olan bu iki alanın birbiriyle olan ilişkilerini, öğrencilerin bilgi düzeyleri üzerinden yorumlama yoluna gidilmiş, bu amaçla üniversitelerin grafik bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere anket uygulanmış, verilen cevaplar değerlendirilerek, öğrencilerin anlama ve algılama farklılıkları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Semiology as a field of science covers a large area of study including; painting, illustration, graphic design, photography as well as various art events, communication among people and communities, behavior styles. Areas of semiology, examined by its own methods, aims to determine the rules of research, their form of operation, and to make a description and analysis. Illustration on its own and display system has a signification. Semiology as a field of science covers a large area of study including; painting, illustration, graphic design, photography as well as various art events, communication among people and communities, behavior styles. Areas of semiology, examined by its own methods, aims to determine the rules of research, their form of operation, and to make a description and analysis. While examining an illustration, it's semiotic qualities should be considered. If an illustration is considered with its formal and aesthetic qualities it can be perceived incompletely and inadequately. In this research, graphics design course students from universities has been asked to participate a questionnaire to evaluate determining, understanding and perception differences, with the goal to reveal the relationship between these two fields by correlation of students knowledge level and path of interpretation.