Yeşil tüketim yaklaşımı ekseninde İslami çevrecilik
Islamic environmentalism on the axis of green consumption approach
- Tez No: 357685
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT N. ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Tüketim, İslâmi Çevrecilik, Yeşil Tüketici, Yeşil Müslümanlar, Green Consumption, Islamic Environmentalism, Green Consumer, Green Muslims
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Yeşil Tüketim Yaklaşımı Ekseninde İslâmi Çevrecilik Bu çalışmanın amacı, ekolojik sorunların çözümü konusunda son yıllarda önemli bir hareket ya da bakış açısı olarak ortaya çıkan İslâmi çevrecilik yaklaşımının yeşil tüketim yaklaşımı ekseninde ele alınmasıdır. Bu bağlamda, İslâmi çevreciliğin yeşil tüketim yaklaşımı ekseninde nasıl bir yerde durduğu, bu yaklaşım ile paralel varsayımlara sahip olup olmadığı ve iki yaklaşım arasında bir benzerlik bulunup bulunmadığı incelenmiştir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, yeşil tüketim yaklaşımının temel unsurları ele alınmıştır. Bu bölümde, yeşil tüketim yaklaşımının insan-doğa ilişkisine nasıl baktığı, çevre sorunlarına nasıl yaklaştığı, bu sorunların çözümü için ne tür öneriler sunduğu ve bu önerilerin kapitalist bir sistem içerisinde etkili olup olmayacağı tartışılmıştır. İkinci bölümünde ise birinci bölümdeki aynı kriterler çerçevesinde İslâmi çevrecilik yaklaşımının analizi yapılmış, bu yaklaşımın yeşil tüketim yaklaşımı ile paralelliklere sahip olup olmadığı tartışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, İslâmi çevrecilik yaklaşımının çevre sorunlarının sebebini insan davranışında görmesi, hayatın maddi yönleri dışında mutluluğu araması, çevre sorunlarının çözümünde esas sorumluluğun bireylerde olduğunu düşünmesi ve kapitalist bir sistem içerisinde bu sorunlara çözüm arayışı yeşil tüketim yaklaşımı ile benzemektedir. İslâmi çevrecilik yaklaşımının çevre sorunlarının sebebini insanların tüketim davranışlarında görmemesi, sade bir yaşamı Tanrı emri olarak kabul etmesi, çevre sorunlarının çözümünde yalnızca bireylerin yeterli olmayacağına inanması ve Tanrımerkezci çevre etiğine sahip olması bu yaklaşımı yeşil tüketim yaklaşımından farklılaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to discuss Islamic environmentalism approach, which is emerged as an important movement or view point for the solution of ecological problems in recent years, on the axis of green consumption approach,. In this context, it has been examined whether there are parallel assumptions or similarities between Islamic environmentalism and green consumption approach. The study consists of two main parts. In the first part, the basic assumptions of green consumption approach are discussed. In this chapter, it is argued that how green consumption approaches to the human- nature relationship and environmental problems and what kind of suggestions does green consumption offer for solving these problems and whether these proposals are effective or not in the capitalist system. In the second chapter, Islamic environmentalism has been analyzed in the framework of the same criteria used in the first part and it has been examined that whether this approach overlaps with green consumption approach. As a result of these analyses, Islamic environmentalism approach, in terms of assuming that the reason of environmental problems are related with the human behaviour/activity and trying to find a solution within the context of capitalist system, is similar with the green consumption approach. On the other hand, Islamic environmentalism approach differs from green consumption approach in terms of adopting Theo-centrism ethics in human-nature relationships and evaluate the solutions of the environmental problems in a collective perspective.
Benzer Tezler
- Sürdürülebilir kalkınmaya yeni bir bakış: 'Büyümenin ötesinde' dünya ekonomisi
A new perspective on sustainable development: The world economy 'Beyond growth'
FULYA ÇALIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
EkonomiEge Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. RENAN FUNDA BARBAROS ÖZAY
- Yüksek binalardaki çatı ve teras bahçelerinin tasarım yaklaşımları ve kullanıcı-mekân açısından değerlendirilmesi
Design approaches and evaluation of roof and terrace gardens in height buildings in terms of user-space
EMRE ÇUBUKÇU
Doktora
Türkçe
2021
İç Mimari ve DekorasyonMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesiİç Mimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SAADET AYTIS
- A novel approach to evaluate green product design methodologies
Yeşil ürün tasarımı metodolojilerinin değerlendirilmesinde yenilikçi bir yaklaşım
UFUK YILDIRIM
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiYıldız Teknik ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE NALAN BİLİŞİK
- Hiper gerçek yaratım aracı olarak distopik filmlerde mekânsal davranış incelemesi
Analysis of spatial behavior in dystopic films as a hyper real creation element
ZAHİDE SALAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
SosyolojiÇukurova Üniversitesiİç Mimarlık Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİME YEŞİM GÜRANİ
- Ekolojik ve sürdürülebilir bir yaşam biçimi: Permakültürün anlam dünyası
An ecological and sustainable lifestyle: The meaning world of permaculture
MELİSA MERCİMEK
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
SosyolojiAydın Adnan Menderes ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM ÖZKAN