Adalet ve Kalkınma Partisi'nin nefret söylemi
Justice and Development Party's hate speech
- Tez No: 357686
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Nefret Söylemi, Adalet ve Kalkınma Partisi, İktidar, Ayrımcılık, Muhafazakâr Popülizm, Hate Speech, Justice and Development Party, Power, Discrimination, Conservative Populism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma on yılı aşkın süredir Türkiye'de iktidarı tek başına elinde tutan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin nefret söylemiyle kurduğu ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada işlenen konular genel olarak nefret söylemi ve Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti döneminde uygulanan politikalardır. Bu bağlamda çalışmanın kapsamı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidar dönemidir. Çalışmada, bu dönemde doğrudan parti kademesinde yer alan siyasetçiler tarafından kamusal alanda üretilen nefret söylemi örnekleri, içerdiği nefret diline ve derecesine göre hangi yoğunluk aşamasında bulundukları Cortese'nin öne sürdüğü yoğunluk dereceleri üzerinden, kim tarafından ve ne zaman dile getirildikleri ve hangi türe ait oldukları gibi faktörlerle beraber açıklayıcı ve betimleyici bir yöntemle analiz edilmiştir. Kitle iletişim araçlarında yer alan, kullanılan kaynağın kendi yorumunu içermeyip sadece birinci ağızdan dile gelen söylem örnekleri üzerinden yapılan analiz sonucunda, Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde nefret söylemi üretimi görülmüştür. Bu üretim, parti iktidarının devamlı hale gelmesi ve mutlak iktidara evrilmesiyle beraber artış göstermiş, özellikle 2010 referandum sürecinden sonra en yoğun dönemini yaşamıştır. Partinin nefret söylemi üretiminin genellikle Recep Tayyip Erdoğan ve Bülent Arınç üzerinden ve çalışmanın nefret söylemi bölümünde tanımlanan ırk, din, cinsiyet ve beden gibi üst başlıkların tümünden sağlandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to present the relationship between hate speech and Justice and Development Party which holds the power by itself more than ten years in Turkey. This paper takes a brief look at hate speech and the policy which has applied in Justice and Development Party's government era. In this context, the scope of this work is limited with the period of Justice and Development Part's rule. The samples of hate speech was bring out at public field by politicians of the party at this period was analyzed with an explanatory and descriptive method which is based on Cortese's stage model of hate speech severity and the determinations like the producer and generation date of hate speech and its sorts. The results of the analysis are, which were made with the samples that is located in mass media and including merely the own words of politicians instead of the commentaries of the resource, that there has been a generation of hate speech in the Party's era. The production has increased after the Party's power has settled and evolved to absolute power. Especially the following process of the plebiscite that made at 2010 is the peak of generating hate speech. This work has reached the results that Party's speakers of hate speech are Recep Tayyip Erdoğan and Bülent Arınç. Justice and Development Party also generated its hate speech by using all forms like race, religion, gender and body which are defined at hate speech parts of this study.