Adam Öykü dergisinin sistematik incelemesi
A systematic review of Adam Öykü journal
  1. Tez No: 357695
  2. Yazar: HAMDULLAH OKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR ZORKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adam Öykü, Öykü, Öykü Teorisi, Öykü Dergiciliği, Adam Öykü, Story, Storytelling Theory, Narrative Magazine Publishing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 657
Özet
Bilginin internet ortamında hızlı bir şekilde yayılmadığı ve sosyal medyanın henüz gelişmediği 1990'lı yıllarda dergiler ve gazeteler bilginin yayılması açısından oldukça önemli bir rol üstlenmiştir. Gazetelerin öyküye yer vermediği, diğer edebiyat dergilerininse öyküye yeterince ilgi göstermediği bu yıllar öykü dergiciliği açısından oldukça verimli geçer. On yıllık yayım yaşamıyla öykü dergiciliğinin en uzun soluklu dergisi olan Adam Öykü dergisi doksanlı yılların ikinci yarısında yayımlanmaya başlar. Elli sekiz sayı yayımlanan bu dergi yerli ve yabancı öykücülerin öykülerini yayımlayarak Türk öykücülüğü ile dünya öykücülüğünü entegre etmeyi amaçlamıştır. Adam Öykü yayımladığı soruşturmalar, özel sayılar, özel bölümler, söyleşiler, inceleme ve çözümleme yazıları ile öykü alanında eksikliği hissedilen teorik arka planı doldurmuştur. Öykü türüne yayım hayatı boyunca sadık kalan Adam Öykü dergisinin sistematik olarak incelenmesi öykü türüyle ilgilenen akademisyenlerin, öyküye ilgi duyan okurların ve öykü teorisi ile ilgilenen araştırmacıların dergiden faydalanmasını kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
In the 1990s - at the time the information wasn't spread in a fast way through the internet and social media wasn't developed yet; newspapers and magazines took an important role for spreading the information. During these years, neither newspapers gave place to the narrative nor other literature magazines were interested in the narrative. Yet, it was quite fruitful for narrative magazine publishing. With its 10 year old publication life,“Adam Öykü Magazine”became the longest running narrative magazine. And this magazine started its publication life in the second half of the 90s.This magazine (which was published as 58 editions including stories of Turkish and foreign storytellers) aimed at integrating both Turkish and the world storytelling.With its published investigations, special editions, special sections, conversations, memoir and decoding writings, Adam Öykü Magazine completed the theorical background, lack of which was felt in storytelling field by then. It will be useful for readers and academicians interested in reading stories and also researchers into storytelling theory to study“Adam Öykü Magazine”( which adhered to Storytelling style through its publication life) systematically.